Опитът не е особено вкусен: Студентските стажове стават платени?

6390
Опитът не е особено вкусен: Студентските стажове стават платени?
Снимка: iStock

Темата със стажовете за студентите е много важна. В продължение на години висшите учебни заведения изискват от студентите си бележка за проведен стаж, за да завършат успешно образованието си. Темата дали младите хора са подценявани и дали в крайна сметка трудът им по време на стаж трябва да бъде заплатен се обсъди в “Денят започва” по БНТ.

Според Жасмина Саръиванова от Българската стопанска камара стажът има няколко аспекта: “Трябва да си дадем ясна сметка каква е целта на един стаж – именно придобиване на умения на трудова култура.” Освен това тя пояснява, че има различни видове стаж – платените, тези по Кодекса на труда с трудов договор и съответно доброволните такива, както има и стажове, които са част от обучението и образованието. Според Саръиванова потенциала на младите хора никога не е подценяван, напротив – "в днешно време има много възможности, от които един студент или начинаещ работещ може да се възползва".

Европейска директива изисква на стажуващите млади хора да им бъде платено минимално заплащане. Мирослав Цеков от Националния младежки форум информира, че директивата предстои да бъде публикувана в края на януари - съответно би трябвало да влезе и в българското законодателство след време. Инициативата стартира през 2017 г. в Съвета на Европа с колективен иск на Европейски младежки форум срещу Белгия, конкретно Инспекцията по труда в Белгия, която не успява да издържи проверката на тяхното законодателство в областта на стажовете. Според един анализ на ЕМФ (Европейски младежки форум) България има добро законодателство, “в Кодекса на труда е добре регламентирано стажуването, въпросът е, че има много възможности да бъде заобиколена законовата рамка от една страна” и най-лошото е, че нямаме релевантни адекватни данни, на които да стъпим, за да кажем, доколко проблема съществува в България и колко е голям той.” Никой няма ресурса и не отделя време за изследването му, категоричен е Цеков.

Саръиванова пък се включи с изказване, че малките и средни предприятия могат да бъдат допълнително натоварени не само с финансов ресурс, а допълнителна административна тежест – обработване на документи, ако заплащането се въведе като задължително. “Смисълът на стажа е на придобиване на нови умения дори и базисни.”

Още: Близо 14 000 ученици са стажували във фирми през последните две години

Какво струва на стажантите безплатния труд, който полагат

БНТ представи изказване на анкетиран младеж, което гласи: "Това, за което никой не се замисля, е хроничното състояние на стрес и колко жертви направих, както психически, така и икономически, за да се задържа на повърхността".

Според Цеков недобрата регулация и неосигуряването на минимални условия са проблем - освен че един млад човек придобива умения от стажа, той има и своите базови нужди. Около 370 евро струва евентуално стажуване на млад човек в България. Докладът поставя въпроса дали минималния доход, който младите хора биха получавали, ако въобще не получават друг доход, ще им стигне да си позволяват да покриват базовите нужди: “Опитът не е особено вкусен и не е добро платежно средство за битови нужди”. Цеков поясни - важно е как ще изглежда тази директива за да се постигне някакъв компромис, който не би повлиял спиращо и възпиращо негативно на малки и средни предприятия и да ги откаже да взимат стажанти, но и да не оставим младите в едно уязвимо положение, докато те придобиват тези знания и умения. Техните права ще са защитени и ще могат да посрещнат своите първостепенни нужди.

Саръиванова допълни, че стажуването според Кодекса на труда е за хора които са до 29-годишна възраст и такъв договор може да бъде сключван веднъж.

Още: Община Тетевен и Лесотехническият университет подписаха договор за провеждане на кандидат-инженерни стажове на студенти от специалност „Горско стопанство“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Новите блокове на АЕЦ "Козлодуй": Свършеното досега

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика