Орешарски: Чакаме ЕК за промените в енергийното законодателство

21231
Орешарски: Чакаме ЕК за промените в енергийното законодателство
Снимка: БГНЕС

Отново по йезуитски премиерът Пламен Орешарски се измъкна от по-обширен и точен коментар за разкритията на Реформаторския блок относно "Южен поток". Той обясни, че противоречивото понятие "морски газопроводи" е взето като пример от други европейски държави, каза, че България чака коментар от ЕК и припомни, че промените в Закона за енергетиката не са приети окончателно.

На въпрос как ще коментира разкритията на Реформаторския блок за проекта „Южен поток”, Пламен Орешарски заяви, че доколкото е запознат със случая България досега няма морски тръбопровод и законодателството не регламентира по никакъв начин. По думите му, в момента има обсъждане между първо и второ четене поправката на закона. „На база на добрите практики в други европейски страни, по-точно в Средиземно и Северно море, като опцията е отворена. Министър Стойнев беше в Европейската комисия и очаква коментари оттам, върху законодателството, което не е прието”, допълни министър-председателят, предаде Агенция "Фокус".

Строителството на морския участък на "Южен поток" може да започне

South Stream Transport BV, компанията-оператор на проекта за изграждане на морската част от "Южен поток", е сключила всички контракти, ...

Пламен Орешарски допълни, че второто четене ще се съобрази с коментар от ЕК. „Нали не вярвате, че Европейската комисия ще препоръча да заобиколим европейското законодателство”, попита реторично премиерът.

Има писмо от Русия, в което се казва, че от 1-ви юни „Газпром” ще въведе авансово плащане за доставките на газ към Украйна. Това заяви във Варна премиерът Пламен Орешарски.

Орешарски допълни, че в писмото се предупреждават всички европейски страни и е призовано да се потърси общ подход към решаване на икономическите въпроси в Украйна, така че да не се задълбочава този проблем. „За това писмо сме информирали ЕК, както и за първото и ще разчитаме на координиран отговор”, каза още премиерът.

"Състоянието на енергетиката не се е влошило в нито един параметър. В редица се е подобрило", каза премиерът. По думите му като цяло състоянието на сектора е лошо и той е дебалансиран. "Продължават усилията ни да ребалансираме сектора", подчерта министър-председателят.

Премиерът напомни, че още от началото на мандата е подчертавал, че енергетиката е най-големият проблем, той изтъкна задлъжнялостта на енергийните компании, и че някои от тях са били във фактически фалит в средата на миналата година. "Същите тези хора сега, отупали от прахта най-вероятно старите анализи, които са им давали по времето на тяхното управление, ги внасят като вот към настоящото правителство", каза премиерът.

По отношение на обвинението, че са задържани цените на електроенергията за гражданите и за бизнеса, Орешарски коментира, че "това показва фундаменталните различия в разбиранията ни за политики. Винаги съм считал, че резервите вътре в системата са огромни и неефективността на системата не следва да се прехвърля и да се заплаща от българските потребители. Затова и усилията ни са насочени към ребелансиране на системата вътре, а не към най–лесния вариант- цялата неефективност да го плати българският гражданин".

На въпрос за ЕРП-тата премиерът подчерта, че има закони. "Който изпълнява закона, нищо няма да му бъде отнето. Ако няма закононарушение, на никой няма да бъде отнет лиценза. Ако има, би било неуместно да се коментира по различен начин, освен като закононарушения. Нали това искахме цялото общество – да направим върховенство на закона", каза премиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика