Орешарски: Ще говорим за изискванията на ЕС за "Южен поток. Дачич: Проектът ни е необходим

21342
Орешарски: Ще говорим за изискванията на ЕС за "Южен поток. Дачич: Проектът ни е необходим
Снимка: БГНЕС

Общото ни мнение със сръбския премиер е, че "Южен поток" ще е изгоден проект както за България, така и за Сърбия. Това заяви премиерът Пламен Орешарски след среща със сръбския си колега Ивица Дачич.

Според Орешарски от една страна "Южен поток" ще даде по-голяма сигурност на газовите доставки, а от друга това е изгоден икономически проект и за нас, и за западните ни съседи.

Ще помогне ли "Южен поток" на България или ще се превърне в поредна далавера?

Противоречията около проекта „Южен поток” набраха скорост през последната седмица, след като Европейската комисия посочи, ч...

„Що се касае до европейските изисквания към този проект, предстоят разговори и ще се съобразим в максимална степен с европейските изисквания”, заяви премиерът.

„На вас ви е малко по-лесно, защото без вас няма да има „Южен поток”. Сърбия няма проблем с „Южен поток”, а има голям интерес да бъде реализиран, защото не можем да зависим само от една газова посока. Получаваме газ само от Украйна. Имаше периоди на ледени зими заради този монопол в доставките на газ. Би трябвало да се прилага един и същи аршин, когато се говори за северния и южния поток. Очакваме този проект да бъде реализиран, той е най-големият в Европа. Това е от капитално значение за нашата икономика”, коментира Ивица Дачич.

„Надявам се, че представителите на ЕС и Русия ще намерят начин за решаване на въпроса. Не можем сами да строим „Южен поток”, защото сме на средата. Важна е нашата газова връзка - интерконекция между София и Ниш. Ще работим за това да имаме възможно повече алтернативни посоки. Гледаме на „Южен поток” като икономически, а не политически проект”, добави Дачич.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика