От три до пет години ще трябват, за да купуват домакинствата свободно ток

2234
От три до пет години ще трябват, за да купуват домакинствата свободно ток
Снимка: БГНЕС

Процесът на преминаване на битовите потребители от регулирания към свободния пазар може да отнеме от три до пет години. Това каза постоянният представител на Световната банка за България Тони Томпсън на конференцията "Либерализация на енергийния пазар и новите тенденции в сектора".

Енергийното министерство работи с банката, за да избере модела за пълното либерализиране на пазара за ток и механизмите за компенсиране на енергийно бедните. Томпсън обясни, че каквито и инструменти да избере министерството, то трябва да е сигурно, че уязвимите потребители ще бъдат защитени, предаде БНР.

Петкова: Българите да са спокойни, че няма да се направи нищо против интересите им с либерализацията

Българските потребители трябва да бъдат спокойни, че няма да се направи нищо против техните интереси и те ще бъдат максимално защитени ...

Същвеременно заместник-министърът на енергетиката Николай Николов очерта напредъка по основните проекти в енергетиката, които трябва да осигурят енергийна сигурност и независимост в съответствие с принципите на Европейския енергиен съюз. Сред тях са подписаното окончателно инвестиционно решение, което дава зелена светлина за започване на същинското строителство на интерконектора Гърция – България, предстоящото изграждане на участъка под река Дунав на междусистемната връзка с Румъния, както и ускорената работа по изграждането на връзките със Сърбия и Турция.

"Когато говорим за енергийна сигурност и устойчиво развитие на отрасъла, ключово значение в тази посока има и модернизацията и разширяването на националната газопреносна мрежа", подчерта още Николов. Тук водещо значение имат проектите за модернизация и разширяване на газовото хранилище в Чирен, както и модернизацията на компресорните станции в Ихтиман, Лозенец, Странджа и Петрич. Първите две вече са завършени, а останалите предстои да бъдат въведени в експлоатация през тази година.

Всички важни акценти за либерализацията на пазара ни научете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика