Отделно от Цацаров, НАП гледа за българи с офшорни сметки за милиони

8423
Отделно от Цацаров, НАП гледа за българи с офшорни сметки за милиони
Снимка: iStock/Guliver

Общо 334 български граждани имат офшорни сметки и сметки в чужди държави, в които всеки от тях държи поне 1 млн. евро активи. Това сочи статистика на Националната агенция за приходите (НАП) на базата на данните на ведомството от международния обмен на данъчна информация, посочва Mediapool.

НАП проверява дали всичко в тези случаи е законно – откриването и притежанието на офшорна сметка само по себе си обаче не означава нарушение на българското законодателство. Данъчните казват и, че тези проверки не са част от намерението на прокуратурата да проверява за офшорни сметки и недекларирани доходи българската политическа класа. Проверките били почнати доста преди прокуратурата да се задейства, засега на думи, заради "Апартаментгейт". Всъщност съгласно европейското законодателство, НАП не може да дава данни на прокуратурата от свои собствени проверки на такива сметки, без преди това държавното обвинение да е почнало конкретна проверка или да е отворило досъдебно производство срещу съответния човек.

Съмнителна гигантска офшорна схема от Русия със следи и към България

Нов международен финансов скандал от калибъра на "Досиетата Панама" (Panama Papers и Paradise Papers) почва да набира сила. Скандалът с...

От 2016 г. насам България е една от общо 114 държави (към момента), включително към 40 офшорни зони, които са се съгласили на на обмен на данъчна и банкова информация за свои местни лица – граждани и фирми. В момента НАП може да иска данни за сметки и доходи на българи зад граница по три основни линии: а) две евродирективи за сътрудничеството и автоматичен обмен на данъчна информация в ЕС; б) международната конвенция за сътрудничество по данъчни въпроси, подписана от 128 държави и ратифицирана от 114 от тях, както и многостранното споразумение към нея; в) двустранно – по линия на спогодбите за избягване на двойно данъчно облагане (СИДДО). В автоматичния обмен се споделят данни за 5 типа доходи – по договори за управление, доходи от трудови възнаграждения, от застрахователни обезщетения, недвижимо имущество и пенсии. Освен това държавите изпращат и получават информация за авоарите по банкови и финансови сметки. Основно обаче се обменят данни за заплати, пенсии и директорски възнаграждения.

Два са механизмите за получаване на данни – при поискване по всяко време по конкретен случай, например заради разследване или данъчна ревизия, и чрез автоматичен обмен на информация, който се прави веднъж годишно.

Що се отнася до възможните проблеми за хазната при отчитането на активи в офшорни зони, то според журналиста Георги Лилов те са няколко:

1. Декларирането на една банкова сметка в офшорна зона от дадено лице не означава, че са декларирани и др. такива сметки в същата или друга офшорна зона.

Прокуратурата имала запис, подсказващ, че Елена Йончева е прала пари от КТБ

Разполагаме с гласови доказателствени средства, че Елена Йончева е знаела, че е получила пари, придобити по престъпен начин от Корпорат...

2. Държавата не проверява съотношението между декларирани доходи у нас и финансови и материални наличности в чужбина и офшорите - т.е. дали няма укрити приходи и активи, твърди Лилов.

3. Държавата "се разсея" за скандалите с офшорните световни разкрития (например Panama Papers), отказа да вземе копие от предложените ни от Германия дискове със сметки в швейцарски банки и т.н. Actualno.com припомня, че лично бившият ръководител на НАП Красимир Стефанов беше в Германия, но така и не стана ясно публично с каква информация се върна, кои българи са имали сметки в Швейцария, с какво и дали са ощетили държавната хазна.

4. Не ми е известно НАП да е изисквала данни за което и да е лице. Това, което имат, е годишният списък, който се изпраща по евродирективите и Конвенцията автоматично - без поискване веднъж годишно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Хампарцумян: Безплодни са усилията да регулираме цената на хляба дългосрочно

ОИСР с изненадваща прогноза за българската икономика

Разрешенията за строеж на нови жилищни сгради се увеличават в началото на годината

"Разумна мярка, която трябва да стане постоянна": Мариана Кукушева за нулевото ДДС на хляба и брашното

Световни лидери в строителството на енергийната инфраструктура искат да изграждат Вертикалния газов коридор у нас

Преобразуването на опасни отпадъци в ресурси: Възможно ли е?

От изгодни технологични решения до ежедневни навици: Как да намалим своята екологична следа?

Ето каква цена на газа предложи "Булгаргаз" за май

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика