Отново: Шушу-мушу за ВЕИ проекти и изгода за едрия бизнес

3391
Отново: Шушу-мушу за ВЕИ проекти и изгода за едрия бизнес
Снимка: iStock

Пореден скандал с Плана за възстановяване и конкретно енергетиката - той стана видим по време на дебата по вота за недоверие срещу кабинета "Денков - Габриел".

Става въпрос за процедура, с която се търси изграждане на 570 МW нови ВЕИ в комбинация с батерии за съхранение на енергията от 150 MW. Търгът по първоначални планове трябваше да е за два пъти по-малки мощности – 285 MW, но заради натрупаното закъснение министерство на енергетиката на практика е обединило двата търга в един. Планирани са още три търга от по 285 MW до 2026 г., като министерството отново си е запазило правото при нужда да ги обединява.

Именно това "окрупняване" затруднява участието в процедурата - условията са по-взискателни и това намалява броят на кандидатите, коментира в. "Сега". По време на дебата за вота на недовоерие, енергийният министър Румен Радев призна за проблемите с условията и ги обясни като грешка, дължаща се на нисък административен капацитет. Затова обаче имало и обществено обсъждане, а енергийният министър пое ангажимент лично да се намеси.

Още: Искаме пак пари по плана за възстановяване от ЕС

Радев уточни и, че за изготвяне на условията е имало консултации с Европейската централна банка, която имала опасения от липсата на време, и затова се търсели гаранции, че ще има интерес към схемата от по-зрели проекти. Министерството било променило в полза на фирмите част от препоръчаните от банката условия, но сред тях не са тези за допустимост на кандидатите. Решението кой да има достъп до дадена схема е ключово и със сигурност е било обект на много разисквания, коментираха експерти.

Условията

На фона на увеличения обем финансиране министерството е поставило силно ограничителни усливия за участие, които ще направят невъзможно участието на по-малки и средни фирми дори за инсталации с малка мощност. За проекти с капацитет от 2 MW до 5 MW се иска от кандидатите да имат кумулативна нетна стойност от 10 млн. евро. Показателят трябва да е минимум 40 млн. евро при проекти от 5 до 20 МW, и над 60 млн. евро за проекти с капацитет над 20 MW. За високото изискване от 60 млн. евро първо предупреди депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, но праговете се оказват високи и за по-ниските капацитети. Проверка на случаен принцип в регистъра на ВЕИ показва, че летвата от 10 млн. евро за малки проекти е много висока и работещите в момента малки ВЕИ имат в пъти по-ниски активи.

Силно ограничителните условия и насочване на схемата към малък брой едри инвеститори се случва на фона на вече премахнати ангажименти за предоставяне на част от публичното финансиране за малки и средни фирми. Към момента на встъпване на кабинета "Петков" по тези търгове се предвиждаше задължително запазване на 25% от ресурса на всеки търг за малки проекти под 5 MW. "За да се избегне участието само на големи проекти, 25% от бюджета на всеки търг или около 70MW от общо 285MW на всеки търг ще са отделени за малки малки ВЕИ проекти (под 5MW)", пишеше в проектния фиш. След преработването на плана при кабинета "Петков" този текст отпадна.

Още: Производители на ВЕИ енергия искат ЕК да им гарантира печалбите

"Ясно е кой ще може да покрие тези изисквания и да вземе парите, може да ви представим точен списък", коментира и депутатът Драгомир Стойнев от БСП по време на дебата за вот на недоверие.

В нарушение на закона община спира милиардна инвестиция във ВЕИ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика