Овчаров: След като не плащаме истинската цена на тока, така ще е

15255
Овчаров: След като не плащаме истинската цена на тока, така ще е
Снимка: БГНЕС

Ако не тази година, сигурно догодина ще се усетим какво трябва да се направи, за да не се случват неща като тези в Ардино. Това заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров в коментар относно енергийната система в България, която страда от тежката зимна обстановка.

Далекопроводите, за които става дума – 110 киловолтовите, са правени по времето на социализма. Да не мислите, че някой ги е обновявал? Ами тези, 20-киловолтовите далекопроводи в планините – там са забравили какво е просека, заяви бившият енергиен министър пред Нова телевизия.

В Ардино няма ток и няма и да има няколко седмици

Токът в Ардино все още е мечта, като в близките няколко седмици вероятно ситуацията ще остана такава. Снегът е толкова голям, че хората...

Инвестициите трябва да дойдат от ЕРП-тата и от предвидените за това разходи, които се одобряват от КЕВР (бел. ред – ДКЕВР). Одобрение няма, няма инвестиции – години наред безхаберие, обобщи Овчаров.

Не мога да ви кажа дали трябва да бъде повишена цената на тока, за да се балансира системата. Цената на тока не е социална категория – тя е икономическа и трябва да си спомним това, подчерта Овчаров. Цената на тока с години е поддържана под себестойност, категоричен беше бившият енергиен министър. Тези, които не могат да плащат, държавата трябва да им помогне. Другите плащат истинската цена. Да, идват избори, но аз не се занимавам с избори, каза Овчаров.

Овчаров засегна новите мерки в енергетиката – например за високоефективните централи, където ще има по-строг подход. Това е добра мярка, но трябва още, смята той.

Според бившия депутат АБВ няма да се спаси от доста тежката ситуация. Дори Георги Първанов не може да се справи. И да, ще го изберат отново за лидер на АБВ, сигурен е Овчаров. По адрес на БСП той обобщи: „Ако някой си мисли, че щом БСП има 120-годишна история, ще има 120 години бъдеще, той се заблуждава”. Надявам се – така Овчаров вижда ситуацията с бъдещето на БСП и възможността партията официално да стане трета политическа сила, след ДПС.

Снегът нанесе огромни щети на електропреносната мрежа

Обилният снеговалец нанесе значителни щети на електропреносната мрежа. Точния им размер тепърва ще се изчислява, съобщава Нова телевизи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика