Патриотите пак пробват да осигурят безкрайно застрояване на земеделска земя

4790
Патриотите пак пробват да осигурят безкрайно застрояване на земеделска земя
Снимка: БГНЕС

Народното събрание се готви да отвори широка законова врата за застрояване на земеделски земи. Това стана по доста странен начин - с приемане на текстове в Закона за посевния и посадъчен материал.

Текстът е бил приет на миналото заседание на земеделската комисия в парламента с 10 гласа "за" (БСП и "Обединени патриоти") и 9 "против". Депутатите от ГЕРБ са гласували "въздържал се".

Предложението касае отмяна на ал. 3 от параграф 27 на Преходните и заключителни разпоредби в Закона за изменение и допълнение на Закона за опазване на земеделските земи. Ако тази алинея бъде отменена и на второ четене в пленарна зала, то решение за промяна предназначението на земеделска земя вече няма да важи до изтичане на 3-годишен срок от влизането в сила на този закон (1 декември, 2017 година) - когато процедурата за отчуждаване на земята за държавни или общински нужди не е започнала, или до изтичане на 6-годишния срок от влизането в сила на този закон - когато изграждането на обекта не е започнало. Реално така се премахва 6-годишния срок, след който се отменя промяната на статута на земеделска земя и тя пак си става земеделска, ако през това време не е започнал строеж на обект, заради който първоначално е променен статутът. Така земеделската земя няма отново да стане земеделска, а собственикът ще може да чака докогато си иска, за да изпълни инвестиционно намерение или за да продаде земята, за да построи някой друг нещо. Това се подсигурява и от друг текст, според който решението за промяна на предназначението на земеделската земя запазва действието си, освен ако няма акт на съда или друг изричен административен акт.

Автор на предложението е народният представител на „Обединени патриоти“ Йордан Апостолов, който е от Добрич. Семейството му притежава фирма на име „Възход – Арньо – Апостолов и Лазаров“, която има разнообразна дейност, включително селкостопанска дейност, включваща продажба на селскостопанска продукция и животни, както и строителна плюс строително-ремонтна дейност.

Според ГЕРБ спорният закон за строежа по морето не обслужва големите инвеститори

Създадената представа, че Законопроектът за промени в Закона за опазване на земеделските земи обслужва големи инвеститори по българскот...

Пред репортер на Actualno.com днес (20 декември) председателят на комисията и бивш земеделски министър Десислава Танева обяви, че е останала изненадана от предложението на Апостолов. "Той има право да прави такива редакционни поправки по време на заседание, но беше изненадващо", добави тя.

Всъщност през пролетта на тази година, Йордан Апостолов даде предложение за промени в Закона за опазване на земеделските земи. Предложението, по същество, защитаваше удължаване с още 3 години на срока за използване на земеделска земя за нещо друго, ако статутът ѝ е променен. Иначе крайният срок да реализираш инвестиционно намерение изтече на 24 май, 2017 година. Последваха протести на природозащитници заради опасения, че ще има мащабно застрояване на земеделски земи по Черноморието и предложението на Апостолов не мина през парламента.

На днешното заседание на комисията по земеделие бяха приети текстове, които са в същата насока и "дооправят" свършеното от Апостолов, но в други закони. Според приетите днес текстове заинтересовано лице може да поиска потвърждаване на решението за промяна на предназначението на земеделската земя. За това обаче ще трябва да бъдат внесени документи за собственост или учредено право на строеж, скица на имота и акт за категорията на земята. Решението ще може да се обжалва. 

Предстои всички тези текстове да се гледат на второ четене в пленарна зала след Нова година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика