X
 
 

Новата власт удължава застрояването на Черноморието

4472 3
photo of Новата власт удължава застрояването на Черноморието
Снимка: БГНЕС
Първият законопроект, който депутатите от 44-тото Народно събрание ще разгледа, са промени в Закона за земеделските земи. Законопроектът вече е минал през Комисията по земеделие и е вкаран експресно преди два дни за гледане от депутатите следващата сряда и касае удължаване на строителството по Черноморието.

Единствената промяна, която се предлага със законопроекта, е за удължаване на срока, в който собствениците на земеделските земи с променено предназначение започнат строителство на обекта, иначе губят това право.

За три седмици новите депутати написаха само един законопроект

От началото на 44-тото Народно събрание новите депутати са внесли само един законопроект. Това показва проверка в сайта на парламента. ...

Сегашният регламент предвижда, ако работата по изграждането не е започнала в рамките на шест години от влизане в сила на решението за промяна, то терените отново да стават със статут на земеделски земи. Управляващите искат този срок да се удължи с три години, а промяната да влезе в сила от 23 май 2017 г., когато изтича шестгодишният срок, отпуснат с влизане в сила на промените от 24 май 2011 г. Според информационната система "Апис" промяната за заварените случаи (§27, ал. 3, т.1 и 2 ПРЗ) е приета през 2012 г., а влиза в сила от 24 май 2011 г.

Има и становище от министъра на земеделието Румен Порожанов, в което се казва, че подкрепя проекта, въпреки че се прави уточнение, че текстовете в него, както и действащите, противоречат на други в Закона за устройство на територията и в Закона за държавната собственост.

В петък на председателски съвет при Димитър Главчев представителите на ГЕРБ и патриотите са се опитали да прокарат дори гласуване на законопроекта в пленарната зала още същия ден, алармираха от БСП. Социалистите са се възпротивили, защото не са минали 24 часа от разглеждането на текстовете в комисия, както изисква правилникът. В сряда обаче най-вероятно измененията ще бъдат гласувани в залата.

Социалистите подозират, че текстовете са в интерес на инвеститори с големи проекти по черноморското крайбрежие, които не са успели за шест години да започнат реалното им изграждане. Те отказаха да назоват имена на компании или собственици. "Управляващите искат за по-малко от 24 часа да се промени текст, който разрешава безконтролното строителство по българското черноморско крайбрежие", заяви Валери Жаблянов. "Големият въпрос е кого обслужва тази законодателна поправка. Кои са тези големи корпоративни инвестиционни проекти, които са принудили управляващото мнозинство в изключително бърз порядък да внесе тази законодателна поправка и Народното събрание да започне своята дейност, разглеждайки този лобистки законопроект", попита Жельо Бойчев.

Патриотите искат постепенно вдигане на здравните вноски

Взаимодействието между двете групи е добро и се надяваме увеличението на пенсиите да се случи. Финансови резерви има. Те няма да дойдат...

В мотивите на вносителите обаче е записано, че удължаването на срока "ще овъзмезди в известна степен незаслужено ощетените дребни собственици на имоти". Те твърдят, че сегашните разпоредби се отразяват в най-голяма степен върху дребните собственици и семейства със среден или нисък доход. "При преотреждането на земеделски имоти в урбанизирани територии до 2011 г. никой от дребните собственици не е знаел, че вложените от него средства и спазването на всички законови изисквания по процедурата за преотреждане ще бъдат санкционирани със задна дата от законодателя с определен срок".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  ТИМ + ГЕРБ = на крайбрежна ивица без дюни и условности! Виж ги как бързат. То, решението е било готово още преди да се закълнат, че ще ни служат вярно.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  а не трябва ли да се довърши канализацията на ален мак?
  : 0 !
 • Огнян 1.2 Огнян преди 2 години Профил на трол?
  Че какво общо имат ТИМ? Те не извършват строителство нито върху дюни, нито пък този закон ги засяга. Гледай по Южното Черноморие. Там е разковничето на цялата история.
  : 0 !
Последно в Актуално