Павлова: Пловдив е един от ключовите двигатели за развитието на българската икономика

958
Павлова: Пловдив е един от ключовите двигатели за развитието на българската икономика
Снимка: БГНЕС

Заради уникалното си културно-историческо наследство, възможности за туризъм и развитие на промишлеността, Пловдив е един от ключовите двигатели за развитието на българската икономика и колкото повече инвестираме в него, толкова по-големи ще бъдат възможностите за развитие на бизнеса и икономиката.

Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на участието си в кампанията „Региони в растеж“ днес, по време на която бяха дискутирани перспективите за Южния централен район на страната, съобщиха от МРРБ, цитирани от БГНЕС.

Земеделските производители без право да продават на новите магистрали

Производителите на земеделска продукция, които продаваха стоката си по пътищата в страната, нямат право да го правят по новооткритите о...

Според министъра сред предимствата му също са наличието на магистрала и близостта до София.

Опитахме се да приложим три от научените уроци от първия програмен период в Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., заяви Павлова пред участниците във форума. Един от тях е да не се изпълняват проекти на парче, които нямат обвързаност с друг вид финансиране. Затова с екип от архитекти и урбанисти се опитахме да направим модел за развитието на нашата страна, чрез който да се минимизират последствията от обезлюдяването и миграцията към големите градове, тъй като над 75 % от населението на страната работи и живее в деветте големи града, обясни тя. Ако тази тенденция продължи няма да можем да задържим младите хора в малките населени места. По тази причина избрахме моделът на умерен полицентризъм като най-подходящ за България. Това означава, че чрез инвестиции в инфраструктурата ще подкрепим поне по един сателитен малък град на деветте големи града, както и средните градове, поясни министърът.

С гарантирани средства за целенасочена подкрепа ще продължат инвестициите в градска среда – улици, тротоари, подлези и надлези, паркове, детски площадки, в Южен централен район, заяви Павлова. По линия на регионалното развитие специален фокус през този програмен период е отделен на образованието, като най-много средства отиват в образователната инфраструктура – висши и средни учебни заведения, както и детски градини, допълни тя.

Министър Павлова подчерта, че за този програмен период 67-те големи и средно големи града разработиха интегрирани планове и определиха предварително зоните за развитие, плановете и проектите си, за чиято подготовка получиха подкрепа. 34-те най-големи общини са вече и междинни звена, като Пловдив беше първата, която се справи с интегрирания си план, инвестиционната програма и като междинно звено вече оценява проектите си, подчерта тя. Екипът работи много активно в посока да задвижи проектите.

В отговорността на местната власт, на принципа на децентрализация, е сама да избира своите проекти и да определя какви да бъдат инвестициите и допустимите и недопустимите за финансиране разходи, обърна внимание министърът и допълни, че това позволява решението в какво да се инвестира да бъде на общността, общинския съвет и гражданите. Регионалният министър припомни, че община Пловдив има гарантирани 80 млн. лв. по линия на Оперативна програма „Региони в растеж“, с които да подобри градската среда, да окаже подкрепа на икономическата зона и да продължи инвестициите в образователна, културна, социална инфраструктура, както и в енергийна ефективност на сградите.

Павлова недоумява: Рехабилитирахме 5 хил. км, но сме с усещане за лоши пътища

Винаги може да спорим кое е справедливо и кое не. Това е избраната система, въведена с концепцията с отпадането на пътен данък и започ...

Въпреки че поради факта, че най-голяма част от населението е в град Пловдив и затова той получава най-големия ресурс, налице е подкрепа и за по-малките населени места по отношение на енергийната ефективност на сградния фонд, информира министърът. По тази причина всички населени места в региона имат гарантирано финансиране с предефинирани проекти, за да сме сигурни, че се правят целенасочени инвестиции, добре координирани с останалите програми, допълни тя и като пример посочи проектите за деинституционализация на социални домове за деца или възрастни, при които от ОПРР 2014-2020 ще се финансира инфраструктурата, а по линия на Министерството на труда и социалната политика ще се финансират „меките“ мерки – преквалификация на персонала и издръжката.

Министър Павлова коментира, че Община Пловдив е направила добър баланс в разпределението на гарантирания й ресурс, като една част – 24%, е предвиден за инвестиции в градска среда, над 16% - за образователна инфраструктура, а сериозен дял е отделен и за мерки в енергийна ефективност. Тя отбеляза, че при наличие на неусвоени средства от някои общини, ще има възможност за финансиране на резервни проекти.

24 гимназии, от които 8 са в Пловдив, ще бъдат финансирани от ОПРР 2014-2020 в Южен централен район, като така ще бъде оказана подкрепа за реформата в сферата на образованието, съобщи Лиляна Павлова. Освен, че ще бъдат ремонтирани, в тях ще бъдат създадени специални лаборатории и места за практически занятия, за да може бизнесът в партньорство с учебните заведения да провеждат специализирани обучения, така че да имаме достатъчно специалисти със средно специално образование, обясни тя.

В подкрепа на реформата в спешната помощ се финансират спешни центрове в малките и отдалечени населени места, стационари и специализирани линейки и реаномобили, чрез които да се транспортират болните до големите лечебни заведения в областните центрове. До януари следващата година Министерство на здравеопазването трябва да бъде готово с проекта, чрез който да се финансират тези мерки, обяви Павлова.

40 общини и 918 населени места от регион Родопи ще получат подкрепа в рамките на Целенасочената инвестиционна програма за подкрепа на слаборазвитите населени места в страната. В момента тя се доработва заедно с Министерството на финансите и Министерството на труда и социалната политика и се надявам от следващата година да заработи ефективно, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Павлова: Новата отсечка е важна част от амбициозния ни план за довършване на "Хемус"

Новата отсечка между Белокопитово и Каспичан е важен участък от амбициозния ни план за довършване на АМ "Хемус". Това каза пред журнали...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Психиатър: Щетите от хазарта са като при хероина и кокаина

Хампарцумян: Безплодни са усилията да регулираме цената на хляба дългосрочно

ОИСР с изненадваща прогноза за българската икономика

Разрешенията за строеж на нови жилищни сгради се увеличават в началото на годината

"Разумна мярка, която трябва да стане постоянна": Мариана Кукушева за нулевото ДДС на хляба и брашното

Световни лидери в строителството на енергийната инфраструктура искат да изграждат Вертикалния газов коридор у нас

Преобразуването на опасни отпадъци в ресурси: Възможно ли е?

От изгодни технологични решения до ежедневни навици: Как да намалим своята екологична следа?

Ето каква цена на газа предложи "Булгаргаз" за май

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com