Печалбата на банките се свива, таксите за обслужване на гише растат

5998
Печалбата на банките се свива, таксите за обслужване на гише растат
Снимка: Thinkstock

Печалбата за януари на банковия сектор в България - както на чисто българските банки, така и на работещите у нас чужди банки, е 52 млн. лева. Това е с цели 25 млн. лева по-малко на годишна база, пише в. "24 часа", позовавайки се на официалните данни на БНБ.

Активите на банковата система също са намалели в сравнение с миналия януари - със 108 млн. лв. до 114,1 млрд. лева.

Кредитирането е с леко свити темпове - брутните кредити и аванси в края на януари са 94,5 млрд. лв., което е само с 16 млн. лв. повече спрямо декември. Брутният кредитен портфейл се е увеличил с 286 млн. лв., или с 0,4%. Бизнесът е получил със 190 млн. лв. повече като заеми в сравнение с декември, а домакинствата - със 147 млн. лв.

Комисията по петициите на ЕП излиза с доклад за нарушавани права у нас до 2-3 месеца

До 2 – 3 месеца Комисията по петициите на Европейския парламент ще се произнесе за напрежението в страната от действията на частн...

Лек спад има при фирмените депозити, които до края на миналата година най-често отбелязваха ръст. Спрямо декември 2019 година, общият размер на спестяванията се е свил с 492 млн. лв., като най-голям е спадът при спестяванията на фирмите – със 764 млн. лв. Депозитите на домакинствата и на държавата обаче растат с приблизително толкова - общо с 410 млн. лв.

Според данните на централната банка в края на януари ликвидният буфер на банковата система е цели 29 млрд. лв. Така ликвидното покритие е слабо понижено - от 269,9% в края на декември 2019 година до 259,8% в края на миналия месец, но е почти два пъти и половина по-високо от минималното задължително ниво от 100%. Собственият капитал в баланса на банковата система в края на януари се е вдигнал с 43 млн. лв. и е 14,4 млрд. Разходите за обезценка на финансови активи леко са се увеличили с 25 млн. лв., отчитат още от БНБ.

Същевременно, банковите такси на гише са се увеличили чувствително за 6 месеца, докато тези за онлайн услугите са намалели. средният размер на всички такси на гише се е увеличил с 41% - от 1,05 до 1,48 лв. За същите операции, извършвани онлайн, средните такси са намалели с 22% - до 43 стотинки.

От обявените на сайта на БНБ данни става ясно, че таксите за най-често използваните услуги - откриване, закриване, преводи, поддържане на банкови карти и други, са поскъпнали на гише с 10-12%. Откриване на разплащателна сметка през август миналата година е струвало 1,84 лв., а през декември същата година - 1,94 лв. Ако този, който си открива разплащателна сметка, иска и дебитна карта към нея, поскъпването е близо 6 пъти повече и сега тази услуга струва 1,62 лева. За сравнение - през август откриването на сметката е било безплатно, а картата към нея е струвала 0,25 лв.

Идва ново увеличение на банковите такси

Нова вълна на повишение на банковите такси се задава от декември. След като големите трезори у нас вдигнаха цените на част от най-изпол...

Повечето банки вече поставят и условия, които водят до увеличаване или до по-ниска банкова такса. Например с 15 стотинки по-евтино ще излезе закриването на сметка и ще струва 3 лв. вместо 3,15 лв. през август, но ако сметката е била поддържана над 6 месеца.

Има сериозно вдигане на таксата при теглене на пари на каса. Ако сумата е до 1000 лева, на гише услугата вече струва 2,26 лв. вместо 1,37 лв., колкото бе през лятото на 2019 г., което означава, че поскъпването е 65%. Същият е ръстът в цената на плащания по директен дебит към сметка в същата банка. Ако преводите са от една към друга банка, исканата минимална сума е 3,39 лв. вместо летните 2,17 лв. От този тип парични услуги не се събира такса при внасяне на суми, и то на по-високи - таванът за нулевата такса при тях е намален от 3889 лв. на 3652 лв.

Намаление - с 16,4%, има за онлайн трансферите по сметка в друга банка. Поскъпване има при плащанията към бюджета - ако сметката на държавата е в същата банка, услугата вече струва 1,56 лв., а когато се превеждат пари по сметка на бюджета в друга банка - 3,24 лв.

Ето и какви свръхправомощия на банките остават засега (подробности тук)!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика