Пет съвета преди Черния петък

1546
Пет съвета преди Черния петък
Снимка: iStock

Всяка година така нареченият Черен петък привлича погледите на потребителите. Според някои данни, българите пазаруват повече през този период, отколкото за Коледните празници.

Много често големите намаления и промоции се предлагат онлайн. Така ще бъде и тази година. Европейският потребителски център България, който функционира към Комисията за защита на потребителите, посочи през миналата година някои основни препоръки за пазаруването на Черния петък, които продължават да бъдат актуални и днес.

Според данните на ЕПЦ България, през предходни години основните проблеми са два – доставеният продукт е различен от това, което потребителят е поръчал по интернет или сроковете за доставка не са били спазени, като в някои случаи потребителите получават само част от желаните стоки.

В практиката на ЕПЦ България при работа по жалби от потребители в страната срещу търговци от друга държава в ЕС се открояват пет потребителски слабости, на които трябва да се обърне внимание.

Импровизация

Рекламите за Черния петък започват да се появяват масово преди настъпването на датата, поради което потребителите попадат на редица предложения и отстъпки в интернет. Понякога тези предложения идват от непознати портали и търговци. Колкото и изгодна да изглежда офертата най-добре е потребителите да отделят време за предварително проучване. Всеки търговец в Европейския съюз е длъжен да посочи на сайта си адрес и контакти за връзка. Домейнът на сайта не дава гаранция, че търговецът е от тази страна. Не е задължително, ако даден портал завършва на .bg, то той да оперира от България.

Скрити разходи

Информацията за пълната цена на стоката трябва да бъде калкулирана коректно от търговеца, като това включва и разходите за доставка на поръчаната стока. Трябва да се обърне внимание и на условията на промоцията или намалението, тъй като понякога то важи само при определени условия. Такива могат да бъдат покупка на определено количество или за поръчка над определена стойност. Потребителите трябва внимателно да се запознаят с условията на промоциите.

„Дребния шрифт“

Общите условия за ползване на дадена платформа не са просто досаден текст, а нещо с което потребителят трябва да се запознае. Това е важно, тъй като при натискането на бутона „плати”, потребителите автоматично дават съгласие с общите условия на търговеца. Най-добре е тази проверка да стане преди Черния петък, тъй като така няма да се губи време, а всяка неподходяща оферта ще бъде отсята предварително.

Къде се връща покупката

Важно е потребителят да проверки къде точно се връща дадена покупка, ако реши, че няма нужда от нея. Възможно е покупката да бъде върната на друг адрес, дори в друга държава, но не и на правилното място, указано от търговеца. При онлайн пазаруването срокът, в който можете да върнете дадена покупка чрез интернет е 14 дни. Някои търговци дават дори по-дълъг срок.

Комуникация

Етапите на взаимоотношенията потребител – търговец трябва да бъдат ясно и надлежно документирани. Потребителите трябва да пазят всички документи и имейли, които получават от електронния магазин и от куриерската служба. По този начин потребителите могат да потърсят правата си при евентуален проблем или лесно да го разрешат, ако просто се свържат с търговеца. Често това е достатъчно за решаване на даден казус. Но когато проблемът не се решава, потребителите трябва да се обърнат към съответните власти, а именно Комисия за защита на потребителите и Европейският потребителски център България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика