Петкова: България няма да променя структурата на енергийния холдинг

1108
Петкова: България няма да променя структурата на енергийния холдинг
Снимка: БГНЕС

България няма намерение да променя структурата на Енергийния холдинг под чиято шапка влизат газовите дружества „Булгаргаз” и „Булгатрансгаз”. Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от bTV.

Според Европейската комисия тази структура създава предпоставки за държавен монопол и ограничаване достъпа на други компании до газовата инфраструктура. Това е причината на страната ни да бъде наложена санкция от 77 милиона евро. Според министъра на енергетиката обаче операторите отговарят изцяло на европейските правила.

Петкова за глобата от ЕК: Искат „Булгартрансгаз“ да влезе в чужд оператор, няма как да го позволим

Ние ще защитим националния интерес на България. Това каза на извънреден брифинг енергийният министър Теменужка Петкова по повод наложен...

„Това, което ЕК настояваше да се направи, е не защото е нарушено европейското законодателство със ситуирането на нашите два оператора, а защото Комисията смята, че е налице риск по отношение на достъпа на трети страни до тази инфраструктура, това са съмнения на Комисията”, уточни Петкова. България прави опити 3 години и не успяхме да стигнем до споразумение, отбеляза още министърът.

По-рано днес беше обсъдена и финалната процедура, която ще отговори има ли интерес към преноса на природен газ от турската до сръбската граница на страната ни.

При положителен резултат, „Булгарстрансгаз” ще започне изграждане на липсващата инфраструктура от Сърбия до Турция, която ще струва 2,8 милиарда лева. Маршрутът се припокрива с евентуалното трасе на „Турски поток” през България и е част от проекта за газов хъб „Балкан”.

Нинова: ЕК опроверга твърденията на Борисов за "Булгартрансгаз"

ЕК опроверга твърдението на премиера Борисов, че Европа е искала приватизация на „Булгартрансгаз“. Това каза лидерът на БСП...

Томислав Дончев

В хода на преговорите с Европейската комисия българската страна предложи десетки варианти за реорганизация на газовите дружества „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“, заявява и вицепремиерът Томислав Дончев по време на днешното правителствено заседание, става ясно от стенограмата с адрес "Дондуков" 1.

Дончев подчертава, че в рамките на продължилите три години преговори по проблема, страната ни е предложила различни мерки, но предложението на ЕК собствеността на „Булгартрансгаз“ да бъде сменена чрез продажба на мажоритарен дял, е неприемливо. „Миналата година парламентът ни забрани да постигаме споразумение с Европейската комисия. Естествено, никой от правителството не би се споразумял за продажба на мажоритарен дял“, казва още вицепремиерът.

По думите му Комисията се е съобразила с аргументите срещу налагането на максималния размер на глобата, който може да достигне 320 млн. евро, и тя в крайна сметка е намалена до 77 млн. евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика