Петкова се страхува да не би за енергийно бедни да бъдат обявени хора, които де факто не са

4666
Петкова се страхува да не би за енергийно бедни да бъдат обявени хора, които де факто не са
Снимка: БГНЕС

На 19 януари официално започва работа Българската независима електроенергийна борса. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БНР. Ток ще продават държавните ТЕЦ "Марица-изток 2", АЕЦ "Козлодуй" и Националната електрическа компания (НЕК).

Денят на физическата доставка на търгуваната електрическа енергия ще е 20 януари, съобщават от "Българска Независима Енергийна Борса" ЕАД (БНЕБ). 

Петкова: Не е опит за кражба на бизнес, държавата подаде ръка на "Овергаз"

Не знам за какъв опит за открадване на бизнес може да се говори, при положение, че държавата подаде ръка на "Овергаз" в този труден мо...

"До края на април трябва да бъдат изготвени критериите, по които ще се определят енергийно бедните българи, за да получат подпомагане от държавата", каза още министър Петкова. Тези критерии ще бъдат изготвени заедно с експерти от дирекциите "Енергетика" и "Конкуренция" на Европейската комисия, социалното министерство и Агенцията за социално подпомагане.

Единият от вариантите е да се дават помощи на социално слабите за определено количество потребена електроенергия за цяла година, каза Теменужка Петкова. 

"Това, което мен лично ме притеснява е да не влезе под егидата "енергийно бедни" такава категория лица, които де факто не са такива. Затова много добре трябва да се подходи и много добре да се анализира всичко по отношение на този процес, за да бъде наистина полезно това, което ще се случи и да стигне до реалните енергийно бедни хора", каза още тя. 

Предвижданото подпомагане ще е за отопление с ток, но на по-късен етап може да се приложи и при отопление с парно или газ.

Почваме да купуваме свободно ток, на възможно най-ниска цена - дали?

Българската енергийна борса отваря врати днес, макар и не в пълен и окончателен вариант. Нейният официален тестови вариант ще бъде пред...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика