Плугчиева: България мръзне, а Найденов изнася дърва за Гърция и Турция през борсата!

7098
Плугчиева: България мръзне, а Найденов изнася дърва за Гърция и Турция през борсата!
Министърът отхвърли обвиненията на БСП

Политическият инат на министърът на земеделието Мирослав Найденов ще доведе до катастрофални последици в дървопреработващия сектор, който вече търпи огромни загуби, тъй като дървесина в страната липсва, а повече от 23 000 души от заетите в сектора седят без работа повече от два месеца.

Това заяви депутатът от ПГ на Коалиция за България Меглена Плугчиева на брифинг в парламента днес. България мръзне, а министър Найденов изнася дърва за Гърция и Турция през Софийска стокова борса, каза още тя.

БСП: Кадрови кадрил. Константинов и Найденов вън!

Кадрови кадрил. Така от БСП определят серията оставки, които се случват като част от усилията да се ограничат щетите и негативния ефект...

Плугчиева представи данни за продажбите през 2011 и 2012 година, според които огромни количества дървесина са били продавани в съседни държави като Гърция и Турция. „През 2011 са добити над 500 000 кубически метра дървесина, а през месеците януари и февруари на 2012 година - 120 кубически метра. Огромна част от тези количества са заминали за Гърция и Турция", възмути се Плугчиева и добави, че това изправя пред реален фалит не само малките фирми занимаващи се с дървопреработка, но и големите инвеститори, които плащат на хиляди работници в цялата страна. Става дума за един задълбочаващ се проблем, който причини министърът", коментира депутатът от левицата.

„Министърът на земеделието не спира да лъже. Той излъга над 500 дърводобивни предприятия и 3 браншови организации през лятото, че ще приеме наредба за условията и реда за продажба на дървесина, която да гарантира конкурентност, прозрачност и реални пазарни цени", заяви депутатът от групата Димчо Михалевски. Според него министър Найденов е излъгал за пореден път и днес, че дървесината не се търгува през борсата. „Всъщност, това е една добре отработена, престъпна и корупционна схема, в която едни непрозрачно избрани брокери затварят помежду си договорите и ощетяват данъкоплатците", възмути се Михалевски и, обръщайки се към настоящият премиер, попита: „Докога, г-н Борисов, ще търпите всичко това?"

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов отхвърли обвиненията на БСП, че на сесията на Софийската стокова борса са се търгували дърва за огрев. "Това не са дърва за огрев. Разговарях с г-н Симов, тъй като съгласно наредбата, ние можем да продаваме на Софийската стокова борса само обла строителна дървесина и технологична дървесина. Информацията, която е излязла от борсата, е, че от 158 000 кубика, 2600 са дърва за огрев – не, не са дърва. Това е технологична дървесина, която също се получава при добива на дърва за огрев. Не са разбрали служителите на Софийска стокова борса, и са го подали грешно като информация. Г-н Симов се ангажира - да направи съответното съобщение", каза министър Найденов.

Уточнението е – продаваме само обла строителна и технологична дървесина - каза министър Найденов.

БСП: Във фонд "Земеделие" са раздадени над 1 млн. лв. бонуси

Във фонд "Земеделие" са раздадени над 1 милион лева бонуси, а в администрацията на Министерството на земеделието - 800 000 лева, заяви ...

Част от технологичната дървесина се добива при добив на дърва за огрев и затова са сбъркали, непознавайки терминологията - каза Найденов.

Твърдението им, че продавайки дърва за огрев по някакъв начин сме повишили цената, не отговаря на истината, защото това са фючърсни сделки. Това, което е продадено сега, ще се добива в следващите няколко месеца. По никакъв начин те не биха могли да повлияят на цената на дървесината - каза министърът.

"Тъй като има определен дефицит на дърва за огрев, и цената спекулативно се повиши, аз разпоредих на държавните горски предприятия - да извадят от резерва си 1200 кубика дърва за огрев и да ги пуснат на 50 лева, за да може да се стабилизира цената", каза министър Найденов.

За поредните обвинения от страна на БСП, в лицето на Нинова и Михалевски – и двамата трябва да говорят за това какво те са правили в годините назад - каза Мирослав Найденов. "Михалевски е най-големият специалист, той трябваше сега да говори за наводнения, защото е специалист по водни огледала – нали той създаде най-хубавото, най-скъпо водно огледало в света, така че мисля си, че там може да коментира. Г-жа Нинова – тя е голям икономически експерт. Знаем, че тя беше заместник-министър. Разбира се, изгониха я най-безцеремонно от предишното правителство. Сигурно в годините, докато беше изгонена, нещо се е поусъвършенствала и вече разбира от гори. Има други специалисти в БСП по горите – аз се надявам дебатът да бъде с тях. С г-жа Нинова, и г-н Михалевски по темата гори мисля, че няма какво да коментирам", каза министърът.

Корнелия към Мирослав Найденов: Клеветиш, отиваш на съд!

Депутатът от БСП Корнелия Нинова завежда дело за клевета срещу министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов. "На 17 февруар...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика