По-евтиният газ със задна дата е на път да доведе до съдебни дела

3006
По-евтиният газ със задна дата е на път да доведе до съдебни дела
Снимка: iStock/Guliver

Ще има ли много сериозни проблеми и то в съда заради решението за понижение на цената на природния газ със задна дата, което беше утвърдено през Закона за енергетиката в разгара на извънредното положение заради коронавируса? Експертен анализ на Мария Дерелиева и Добрина Павлова от адвокатско дружество "Георгиев, Тодоров и ко", публикуван в News.bg, подсказва точно това.

За какво става въпрос – за връщането на пари на клиенти и контрагенти от страна на "Булгаргаз", в което обаче са намесени и трети страни т.е. търговци, които не са преки клиенти на "Булгаргаз", но са повлияни от решението за сваляне на цената, тъй като то касае целия пазар.

Задава се ново поевтиняване на природния газ

21,97 лева за мегаватчас цена на газа предлага държавният доставчик "Булгаргаз". В цената не влизат следните разходи – цени за до...

Конкретно става въпрос за поевтиняването на газа без допълнителни тежести (акциз, ДДС, цени за достъп и пренос през газопреносни мрежи, собственост на "Булгартрансгаз") в периода 5 август 2019 г. – 31 март 2020 година. За всеки месец то е различно, като решенията колко да е са на КЕВР. Решенията са взети на база ценови предложения от страна на "Булгаргаз", като държавната компания предлага намалението на база договореното и обявено на 3 март, 2020 г. намаление на цената на доставяния за България от "Газпром" газ т.е. над 90% от потреблението ни.

"Решенията са административни актове, публикувани на официалната интернет страница на Комисията (бел. ред. - КЕВР), но същите не са съобщавани изрично на търговците на природен газ, които са засегнати от решенията. Търговците на природен газ са заинтересовани лица, които не са участвали в административното производство пред енергийния регулатор. Следователно при липсата на надлежно съобщаване съгласно Административнопроцесуалния кодекс (АПК) срок за обжалване на решенията на КЕВР пред административния съд не би следвало да тече. Ако се приеме, че решенията съставляват нищожни административни актове, оспорването им като такива не е ограничено със срок – съгласно АПК заинтересованите лица могат безсрочно да предявят пред съда искане за прогласяване на нищожност на административен акт. А търговците на природен газ безспорно са заинтересовани лица – същите вече са започнали да получават покани от "Булгартрансгаз" ЕАД за връщане на платените цени по договорите за балансиране въз основа на намалената цена за балансиране. С това се засяга тяхната имуществена сфера и с обратна сила им се отнемат получени приходи в полза на държавния газов преносен оператор "Булгартрансгаз" ЕАД".

Това заключение кореспондира с изразените опасения още на първо четене при промените в Закона за енергетиката на ниво енергийна комисия в парламента! Тогава някои депутати и експерти казаха следното – има опасност от съд, тъй като "Булгаргаз" ще връща на всички, а не само по обществени доставки, а купили клиенти от други доставчици може да кажат, че цената за тях е съобразена с тогавашната цена на "Булгаргаз". Сега обаче се получава и обратната теза – че продали на определена цена на краен клиент доставчици се чувстват ощетени от промяната със задна дата!

Отделен въпрос е и крайната цена за потребителите. Намалението от 40% и отгоре, според месеците от април насам, касае само чистата суровина – без тежести като акцизи, ДДС, транзитни такси, цени за достъп до мрежа, други тежестви в сключени от "Булгаргаз" двустранни договори с доставчици. Решението на КЕВР от 1 май показва и, че много от тези компоненти, влияещи на цената за краен потребител в изчислителната формула, всъщност са търговска тайна!

Председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества се закле, че ще има по-евтини парно и топла вода

Намаление на цената на парното и топлата вода ще има, въпросът е с колко. Това заяви представителят на Асоциацията на топлофикационните...

Всъщност, в края на 2019 година "Булгаргаз" публикува специално съобщение за продажната цена на газа – защото тя зависи и от това дали е на регулиран или свободен пазар. Тогава държавният монополист изрично предупреждава – "принципното положение, съгласно българското право е, че законите, включително техните изменения и допълнения, нямат обратно действие, т.е. действат само занапред". Интересен става и подходът към цената, който буквално може да се опише като "изравнителен": "С оглед осигуряване на равнопоставеност между клиентите на дружеството, "Булгаргаз" ЕАД счита, че следва да приложи единен подход при образуване на цените, по които доставя природен газ на регулирания пазар и съответно цените по Договорите, които първоначално са сключени при условията на регулирани цени, а след влизането в сила на ЗИД ЗЕ следва да се изпълняват при свободно договорени цени".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Пристига първото ядрено гориво от "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com