Почваме да купуваме свободно ток, на възможно най-ниска цена - дали?

6139
Почваме да купуваме свободно ток, на възможно най-ниска цена - дали?
Снимка: БГНЕС

Българската енергийна борса отваря врати днес, макар и не в пълен и окончателен вариант. Нейният официален тестови вариант ще бъде представен от министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Първоначално тя ще работи пробно, а от началото на следващата година ще започне да функционира в реални условия, предаде БГНЕС.

Единственият производител на ток, който ще предложи за продажба конкретни количества на определени цени, ще е държавната ТЕЦ "Марица Изток 2", но не е ясно предварително колко ще са количествата. АЕЦ Козлодуй и НЕК засега няма да е включат, като НЕК ще продава на свободния пазар както досега - със свои търгове. Иначе още 14 търговци на ток ще се включат в борсата.

Битовите абонати ще могат да договарят с доставчика си на ток срока при просрочено плащане

На информационна среща за предстоящата догодина либерализация на енергийния пазар стана ясно, че битовите абонати ще могат индивидуално...

Битовите абонати ще могат да излязат на борсата от април, като това няма да е задължително. Те могат да останат и на регулирания пазар, където цените се определят от КЕВР. Гражданите ще могат да се информират каква е реалната цена на тока на електронната страница на борсата.

България е една от последните страни в Европейския съюз, която въвежда енергийната борса. Нейната цел е да направи цената на тока пазарна. Очакванията на експертите и официалните лица са, че през първите месеци след въвеждането ѝ ще има повишение на цените на тока, но след това би трябвало да спаднат. Поне такава е практиката в други европейски страни, но това не е гаранция, че и тук ще се случи в българските условия, казаха мнозина, предимно депутати от БСП като Таско Ерменков.

От бранша обаче се опасяват, че борсата може да се превърне в платформа за прокарване на "нечестни" монополи. Много търговци на ток се питат дали техни конкуренти няма да пазаруват ток от производителите с помощта на политически протекции т.е. на по-ниска цена и да подбиват конкуренцията, като установят постепенно контрол на пазара и съответно в подходящ момент вдигнат цените дори повече, отколкото сега - както за краен потребител, така и за конкурентите си, които няма да има откъде да купуват електричество.

Сред фирмите, поканени да купят целия ток на НЕК за свободния пазар през тази година, без останалите играчи да разберат, въпреки многократните им запитвания до държавния доставчик относно търга, са дружеството "Енерджи Маркет", швейцарските ЕФТ (EFT) и "Алпик Енергия България", "Акспо България", "АСМ Енерджи" и "Ритъм-4-ТБ", твърди в своя публикация Mediapool. Най-много ток успяла да си купи "Енерджи Маркет", зад която се твърди, че стои Георги Христозов. Христозов се сдоби със скандална известност, след като кабинетът "Орешарски" опита да го направи шеф на БЕХ, но не успя заради факта, че няма право на достъп до класифицирана информация и дори прокуратурата му поиска оставката като член на БЕХ.

Теменужка Петкова: Цената на тока ще е такава, каквато я определи пазара

Преди да стигнем до отговор на въпроса дали ще се вдигне цената на тока, на първо място трябва да бъде ясно, че на практика пълната либ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com