Половин година мина, а усвояването на европари е под 2% от предвиденото

959
Половин година мина, а усвояването на европари е под 2% от предвиденото
Снимка: Getty Images

Плановете са едно, реалността е друго - това сочат числата по отношение на усвояването на средства по новите оперативни програми за настоящия период 2014-2020 година. От началото на тази година изплатените средства са 189 млн. лв. Заедно с парите от 2015 г. общата сума достига скромните 273 млн. лв. Това е далеч под планираните от кабинета разходи по оперативните програми за 2016 година - 2,9 млрд. лв.

По данни от информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС (ИСУН) до момента усвояването по всички програми е достигнало едва 1,66% от общия им бюджет. Единствената оперативна програма, която има по-осезаемо изпълнение, е Програмата за развитие на човешките ресурси, където изпълнението е 6,24%. Следват програмата за храните и оперативна програма "Транспорт" със съответно 3,34 и 3,2% изпълнение. При останалите програми усвояването е под 1%.

Кунева за оставката на проф. Денков: Намерих човек за европроекти

Имах пълното право от Бойко Борисов да направя такива промени в политическия кабинет на МОН. Всеки заместник-министър е член на политич...

Числата показват, че изхарченото досега не обхваща дори 50% от аванса от 5% по оперативните програми. Според справка, получена от екипа на вицепремиера Томислав Дончев, досега авансовото финансиране възлиза на 736,8 млн. лв., а единствената програма, която усвоява средства над аванса, е тази към социалното министерство.

Неизпълнението няма да е катастрофа за бюджета, защото при ниско усвояване на фондовете няма да бъде платено и планираното национално съфинансиране, т.е. бюджетът ще спести разходи. Съфинансирането на оперативните програми за тази година е в размер на около 800 млн. лв. Забавянето обаче ще доведе до спиране на потока от допълнително финансиране към реалния сектор и до проблеми с важни проекти в области, които разчитат изцяло на еврофондовете. Страната ни още не е заплашена от риск да губи пари заради ненавременно усвоени средства, но закъснението ще трябва да се наваксва в следващи години, което крие риск от ударно и съмнително като качество изразходване на средства.

"Прегледът на работата и темпото, сравнено с другите държави, с предишния програмен период, са добри. Аз наскоро гледах една справка за броя оперативни програми, които са акредитирани в различните държави членки, тук България категорично стои добре. Като сравним ситуацията с предишния програмен период, средно се движим около една година напред и като период на одобряване, и като темп на плащане", заяви Томислав Дончев, но все пак призова министрите оттук нататък темповете да са "още по-високи".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика