Предлагат поправки в Наредбата за млечните продукти

8087
Предлагат поправки в Наредбата за млечните продукти

Министърът на земеделието и храните проф. Иван Станков уточнява, че Министерство на земеделието и храните е предприело спешни мерки по отношение на съдебното решение на Върховния административен съд - Пето отделение за отмяна на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, приета с ПМС № 119 от 19.06.2012 г. и обнародвана в Държавен вестник бр. 48/2012 г., предаде БГНЕС.

Министър Станков информира, че вече е проведена среща с експерти от дирекциите „Животновъдство", „Здравеопазване на животните и безопасност на храните" към министерството, Българската агенция по безопасност на храните с преработвателите и представители на фирма „Млечни продукти Тракия" ЕООД, вносители на жалбата.

ВАС отмени забраната за сирене от палмово масло

Съдът отмени забраната, въведена от ексминистъра Мирослав Найденов, на едно място да се произвежда сирене от мляко и сирене от палмово...

На срещата е обсъден възникналият проблем и е възложено на работна група с представители на всички заинтересовани страни, да се направи задълбочен анализ на действащата досега наредба и да се предложат поправки, които да гарантират качеството и безопасността на млечните продукти и защитата на потребителите.

Преди дни Върховният административен съд отмени наредбата с мотив, че българското земеделско министерство не е изчакало нотификация на текста от страна на Европейската комисия, както и получено писмо, че тази наредба противоречи на европейското законодателство. 

Наредбата беше въведена от бившия министър Мирослав Найденов. Целта беше подобряването на качеството на храните на българския пазар. Още тогава производителите на млечни продукти се разделиха в мнението си за промяната.

Позицията на Асоциацията на млекопреработвателите в България, изказана по време на дискусиите по новата наредба от председателя й Димитър Зоров, беше, че ще се съобразят с текстовете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика