През 2024 г. АМ "Хемус" трябва да е готова, пускат новия лот на "Струма" 8 месеца предсрочно

7188
През 2024 г. АМ "Хемус" трябва да е готова, пускат новия лот на "Струма" 8 месеца предсрочно
Снимка: БГНЕС

С много добра организация е напълно реалистично в края на 2024 г. да имаме изцяло завършена автомагистрала „Хемус“. Това каза от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, давайки информация за напредъка по пътните проекти пред парламента.

Той поясни, че до края на годината ще се строят 77 км, нови 85 км ще се търгуват. „Остават само около 90 км, които през 2019 г. от Велико Търново до пътен възел „Буховци“, област Търговище, отново ще търгуваме и 2019 г. ще започнем тяхното изграждане“, каза Нанков. По думите му новата автомагистрала “Хемус“ ще отговаря на всички изисквания.

От автомагистрала „Струма“ през тази година предсрочно ще завършим 24-те км от Кресна до Сандански с почти 8 месеца, но не за сметка на качеството, заяви още той.

Регионалният министър счита, че авторитетно изследване за цената на тунел "Железница" е лъжа

Около 60 пътни участъка в България се считат за критични и предпоставящи тежки катастрофи. Един такъв е на АМ "Тракия", където се извър...

„За магистралата от Благоевград до Железница, почти 7 км, строителните дейности вървят изключително добре. Прекъснали сме ги в частта на откритото археологическо находище“, посочи той. „Ще изчакаме мнението на експертите. Ще се съобразим, както досега, не само с екологията, но и с археологията“, изтъкна министърът.

„За най-тежкият участък от АМ „Струма“- Кресненското дефиле тази година ще стартираме с тръжната процедура, ако Административният съд се произнесе в наша полза“, коментира Николай Нанков, цитиран от Фокус.

„Вървим по график, целта ни е през май 2019 година да стартираме реалното строителство“, обясни регионалният министър и уточни, че стойността на най-скъпата отсечка от магистралата заради тежкия терен е около 800 млн. лева.

"Вслушахме се в гласа на протестиращите и съобразихме всички обективни предпоставки за тунела под Петрохан. Още през май тази година АПИ предвижда да стартира с предпроектните проучвания за изграждането на тунела", заяви още Нанков.

„Правителството изпълни ангажимента си по управленската програма да започне реални стъпки за изграждането на пътя Видин-Ботевград“, посочи той.

Очаква се скок на цените на имотите край магистралите "Хемус" и "Русе - Велико Търново"

Имотите, които граничат с трасетата на автомагистралите „Хемус“ и „Русе – Велико Търново“, се очаква да п...

„Вече стартира обществената поръчка в най-тежкият участък от пътя Видин-Ботевград, в участъка от Ботевград до Мездра от над 33 км“, посочи Николай Нанков. „Очакваме след подаване на офертите бързо класиране и произнасяне на комисията и да преминем към реални дейности“, допълни регионалният министър.

От 5 май 2017 г. правителството е дало старт на пътни проекти за около 1 млрд. и 400 млн. лв. - страната ни прилича на строителна площадка, допълни още министърът.

„Сключихме договори за строително-монтажни дейности за почти 500 млн. лв. Ремонтират се второкласни, третокласни, а и общински пътища, мостови съоръжения, тунели и други съоръжения от техническата инфраструктура. Смея да твърдя, че всички обществени поръчки, провеждани от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и в частност Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) са публични, прозрачни и в пълно съответствие с нормативната уредба“, каза министър Нанков.

Той подчерта, че големият брой кандидати за обществените поръчки е доказателство, че се работи "на светло и под прожекторите".

Нанков обясни също, че критериите за участниците не са дискриминационни. „В този ракурс е и фактът, че броят на обжалванията е изключително нисък през последната година и половина, което отново доказва, че процедурата и работата на комисиите са без забележки“, допълни министърът. Нанков обърна внимание, че един от моторите на брутния вътрешен продукт, който през 2017 г. бележи рекорд, е именно строителният сектор.

Тази година ремонтират тунелните тръби на "Ечемишка" и "Витиня" в посока София

Поели сме ангажимент към Европейската комисия да ремонтираме десните тунелни тръби на „Ечемишка“ и „Витиня“ п...

Не просто строим магистрали и рехабилитираме пътища, а пълним дупки по неремонтирани пътища по 30-40 години, заяви още Нанков и видя като панацея за ремонти въвеждането на ТОЛ системата.

„Вършим работа и поправяме грешки на политици, които сега претендират да са управляващи“, заяви той. „Това ще ни отнеме не само този, а и следващи и следващи мандати - затова въвеждаме тол системата за устойчивост на финансирането в пътния сектор“, коментира Николай Нанков.

„Активно работим по АМ Русе - Велико Търново, която заради жалба на базата на екологичната процедура е стопирана. Това не ни пречи да придвижваме плановете. След произнасяне на съда в полза на АПИ ще дадем сериозна скорост на изпълнение“, посочи той. „Стартирахме тръжна процедура за Калотина-София, както и с Южната дъга, за да може бързата връзка от Западна, Централна Европа към Близкия изток да се осъществява именно по това направление“, каза още регионалният министър.

Куриоз или не

Сериозен въпрос беше повдигнат относно АМ "Люлин" и защо там не се търси отговорност на строителя за определени дефекти. В договора за изграждане няма вписан ангажимент за укрепване на свлачища, а цената на километър е малко над 8 млн. лева. Търсете вината за това малко преди 2007 година, отговори Нанков на въпроси на БСП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЕК одобри за финансиране проект на икономическото министерство

Гърция повиши минималната заплата

БДЖ взе 76 модернизирани вагона от Германия (СНИМКИ)

tbi bank направи първо тримесечно купонно плащане за облигациите, издадени в края на 2023 г.

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика