Президентът е "за" големи ВЕИ по Дунав в сътрудничество с Румъния

16568
Президентът е "за" големи ВЕИ по Дунав в сътрудничество с Румъния
Снимка: Actualno.com

Подкрепяме идеята за изграждане на хидроенергийни комплекси на река Дунав, които ще бъдат още един източник за енергийна диверсификация и ще произвеждат чиста енергия. Това заяви президентът Росен Плевнелиев среща с представители на румънския бизнес в Букурещ, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Възможностите за насърчаване на търговско-икономическото сътрудничество, увеличаване на румънските инвестиции и на румънските туристи в България обсъди на бизнес форума Плевнелиев. Той посочи още, че в рамките на разговорите в румънската столица е било постигнато съгласие за изграждането на нови два моста над река Дунав – при Силистра-Кълъраш и при Никопол-Търну Мъгуреле.

Държавният глава отново открои усилията на страната ни да диверсифицира източниците и маршрутите за пренос на енергоресурси за постигането на конкурентни цени и предвидимост по отношение на доставките. За постигането на пазарни цени от съществено значение е изграждането на регионална енергийна борса, напомни президентът Плевнелиев.

През последните години стокооборотът между България и Румъния е нараснал 8 пъти, достигайки 3.5 млрд. евро. Президентът открои като особено перспективни за страната ни за инвестиции информационните технологии, фармацевтичната промишленост, хранителната индустрия и производството на части за автомобили. Днес много български компании са доставчици на компоненти за автомобилната индустрия в Румъния, допълни държавният глава. Румънският бизнес проявява голям интерес към реализирането на съвместни проекти по линия на Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния на обща стойност близо 260 млн. евро, одобрена преди дни.

По време на срещата представителите на бизнеса призоваха за пълноценно използване на международните изложения с участието на български и румънски фирми в сектори от взаимен интерес – в рамките на изданията на "Ромекспо", Интер Експо Център, Пловдивския панаир и на други регионални изложения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика