Президентът ще присъства на "първа копка" на Южния газов коридор

21590
Президентът ще присъства на "първа копка" на Южния газов коридор
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев ще бъде на двудневно работно посещение в столицата на Азербайджан Баку. В състава на делегацията ще попадане и служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На 19 септември президентът Росен Плевнелиев ще разговаря с азербайджанския си колега Илхам Алиев. Двамата ще проведат среща на четири очи, след което са предвидени разговори между делегациите на България и домакините.

Росен Плевнелиев заминава на посещение в Германия

На 8 и 9 май президентът Росен Плевнелиев ще бъде на работно посещение в Германия, съобщиха от прессекретарията на държавния глава. ...

На 20 септември държавният глава ще присъства на официалната церемония по откриване на строителството на Южния газов коридор заедно с представители на Албания, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, САЩ, Турция и Черна гора.

В рамките на визитата ще се проведат и двустранни разговори с азербайджанската страна, на които ще бъдат обсъдени ключовите въпроси за осигуряване диверсификацията на газовите доставки за България, региона на Югоизточна Европа и ЕС, както и реализацията на съвместни газови проекти.

Изграждането на Южния газов коридор ще даде възможност за диверсификация на доставките за България, региона на Югоизточна Европа и ЕС, ще повиши сигурността на газовите доставки и ще намали високата енергийна зависимост на страната ни и на региона.

С реализацията на проектите от Южният газов коридор на ЕС ще бъде осигурен маршрутът за договорените алтернативни доставки на природен газ от Азербайджан за страната ни през Турция и Гърция от находището "Шах Дениз 2". Това ще създаде конкуренция между различните източници и доставчици на природен газ за България. По този начин ще се постигне и реалната либерализация на газовия пазар и ще се стимулира договарянето на по-конкурентни цени за българските потребители. Българските проекти за междусистемни газови връзка с Гърция (IGB) и с Турция (ITB) са неразделна част от инфраструктурата на Южния газов коридор на ЕС.

Плевнелиев на посещение във Великобритания от 17 до 19 март

Президентът Росен Плевнелиев ще бъде на официално посещение във Великобритания от 17 до 19 март. Визитата ще се фокусира върху бизнес в...

Тази есен предстои да се вземе окончателно инвестиционно решение за изграждане на интерконекторната връзка от Комотини до Димитровград. Очаква се газовата връзка между България и Гърция да се изгради през 2016 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика