Проф. Вучева: Банките ще станат по-строги към кредитополучателите

15782
Проф. Вучева: Банките ще станат по-строги към кредитополучателите
Снимка: БГНЕС

Решаващо е хората да са повярвали на усилията, които бяха положени през изминалите 10-ина дни и да спрат да се съмняват, че някой може да разхити, похити или открадне парите им във влоговете. Само това е спасението.

Много важно е това, което направи ЕК, като одобри помощ за България и аз очаквах това да се случи и се радвам, че това стана, за да разберат хората със спестявания, че ние действително сме част от Европейския съюз. Това е доказателство, че от 2007 година насам страната ни е член на една много солидна, силна организация. Затова хората трябва да повярват, че ситуацията е коренно различна от тази с банковата криза 1996-1997 година.

При всички случаи заплаха за кредитополучателите няма, но съвсем нормално е да се предположи, че банките сега ще станат още по-строги при оценката за бъдещите си кредитополучатели. Това е неизбежно. Но не е опасно, дори е хубаво, а и хората вече са грамотни по отношение на кредитите, особено фирмите имат много по-висока степен на грамотност. Казвам го отново, за да подчертая, че сегашната ситуация няма нищо общо със злополучните 1996-1997 г.

И си мисля, че българската поговорка "Всяко зло за добро" и този път показва силата си. Има и друга известна сентенция: "До истината се стига в критична ситуация". И наистина, това се потвърди и тези дни. Сега всички научиха, че има истини, които трябва да се спазват. В банковата сфера това е моралът, доверието, спазването на правилата.

Вероятно БНБ има основание да искат т.нар. по-строга наказателна отговорност по нашия Наказателен кодекс. По-важно е да се подобри общият климат в страната. Оттук нататък много значима е ролята на всички медии да помогнат да се утвърди малко по-друг светоглед у хората. /БГНЕС

Професор Христина Вучева, икономист и дългогодишен преподавател в УНСС. Тя е бивш министър на финансите и вицепремиер в първото служебно правителство с премиер Ренета Инджова /1994-1995/. Коментарът проф. Вучева е публикуван в днешното издание на вестник "Труд".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика