Производителите на мед излизат на протест в София

10298
Производителите на мед излизат на протест в София
Снимка: Thinkstock/Guliver

Производители на мед от цялата страна излизат на протест пред Министерството на земеделието.

Причините посочи председателят на Федерацията на българските пчелари Николай Куменов: "Увеличение на субсидиите за кошер, досегашната субсидия - 3 лв. на година за кошер, ние искаме 40 лв. на година. Строг контрол върху посегателството върху пчелни кошери, забрана за дневното пръскане на насаждения - сутрин от 9.00 часа до 7.00 вечерта".

Очаква се покачване на цената на меда

Очаква се повишение на цената на пчелните продукти. Това каза пред Радио „Фокус” – Варна Михаил Михайлов, председател...

При едно такова пръскане пчелите, когато са в полето, точно за един ден умират. Имам случаи на 30-40-50 кошери, безспорно ги убива, добави Куменов в ефира на БНР.

Между 5,20 и 5,60 лева за килограм е изкупната цена на меда. Това информира междувременно Петя Иванова, председател на Националното сдружение на жените пчеларки. Поради слабата реколта през 2014 година цената на меда се е повишила. През 2013 година изкупната цена е била 4,20 лева за килограм.

Основно български мед се изнася за Гърция, Германия и Полша. На вътрешния пазар на дребна също се реализира голямо количество от продукцията. По думите и това се дължи предимно на организираните през последните 10-15 години пчеларски изложения за популяризиране на качествата на меда. Такива са се провели в цялата страна, като в София те се състоят два пъти годишно, информира Радио "Фокус".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика