Протест на работниците в "Неохим" АД, искат среща с премиера да спасят завода от фалит

8106
Протест на работниците в "Неохим" АД, искат среща с премиера да спасят завода от фалит
Снимка: Община Димитровград

Работниците от торовия завод "Неохим" АД в Димитровград излязооха на протест. Те настояват да бъдат гарантирани работните им места, защото са започнали масови съкращения в компанията.

В завода работят около 1000 души. Вече над 100 от тях са били съкратени заради намаленото производство. Миналата година предприятието е било на загуба, за разлика от предишни години, когато е отчитало печалба, съобщи Нова тв.

Удължават срока за проучване на нефт и природен газ в блок "Хан Аспарух"

Разрешението за търсене и проучване на нефт и природен газ в площ „Блок 1-21 Хан Аспарух“ ще бъде продължено със 109 дни по...

Какво е довело  опасността от фалит - според синдикатите - високата цена на природния газ, който е основна суровина в производството на "Неохим" АД. Така стойността на производството се увеличава, а продуктът на завода се оскъпява и не е конкурентно на пазара. Това според протестиращите логично води до масовите съкращения и загубите на компанията.

Затова те настояват за намаление на цената на природния газ от 30%, за да се гарантира производството на торовия завод.

"30% е санитарният минимум, който ще гарантира съществуването на Неохим и продукцията ще може да се продава", обясни един от протестиращите.

"Тук много трудно се намира работа. Не сме голям град като София и Пловдив, за да има много фирми. Така че хората по всяка вероятност ще тръгнат да се разбягвавт. Кой по Терминал, кой по чужбина. Това изобщо не е желателно - да няма детски игри, само кучета и празни домове. Затова сме тук и всички ние искаме да подчертаем, че това не е политически, предизборен протест. Искаме среща с правителството. Знаем, че то не може да повлияе на цената на газа и да я намали, но искаме тяхното съдействие за преговори с Газпром и Булгаргаз да може цената да падне и ние да просъществуваме.", обяви един от работниците.

Протестиращите призоваха премиера Бойко Борисов да им "отдели от времето си и да се срещнат", за да могат да споделят проблемите си и да се потърси бързото им и адекватно решение. "Всички тези хора се надяват на вас, надяват се те и техните семейства утре да имат хляб". В отговор от кабинета изпращат за среща с протестиращите замесник-министъра на енергетиката Жечо Станков, който ще разговаря с работниците по-късно следобед.

Експерт: Докато в България има само един доставчик на природен газ цената му ще расте

"Докато в България има само един доставчик на природен газ цената му ще расте и за българина ще става по-трудно." Това каза Светослав И...

"Водят се преговори, но вече месеци наред няма развитие по върпоса. Това доведе буквално до фалит завода. Ако не се вземат мерки и това ще се случи", заяви представител на протестиращите.

"Вчера слушах министър Теменужка Петкова, която обяви за откриването на интерконекторната връзка между Комотини и Стара Загора. Искам да я попитам за кого ще я доставят тази газ след като се унищожават такива големи предприятия?", добави той.

"Водят се преговори. Предното увеличение, което искаше ДКЕВР, не се състоя. Газта поевтиня с 5 стотинки. Малко, но ние го приемаме като тенденция и това е пътят", обясни друг работник в завода.

Още на 10 октомври 4 синдиката организираха масовото недоволство на работещите в общ протест за запазването дейността на торовия завод. "Неохим" АД е вторият по големина завод - потребител на природен газ в България. По думите на протестиращите в бранша има и други заводи в тяхната ситуация, които ги подкрепят в исканията.

"Ако загубим работата си, ние ще продължим с мирния протест, защото сме българи и искаме да работим в България. Тук в Неохим в Димитровград.", заяви трети протестиращ.

Теменужка Петкова замълча за поскъпване на тока, щяло да има по-евтин газ

Може ли да очакваме поскъпване на ток за тази зима - на практика енергийният министър Теменужка Петкова така и не каза какво може да се...

След 10 дни работниците и синдикатите в "Неохим" АД ще се организират на нов протест в София, пред Министерския съвет. Те обявиха, че ще настояват до последно за намаляване на цената на газта.

Протестиращите са подкрепени от бранша в индустрия "Химия" и от синдикатите на КНСБ, КТ "Подкрепа" и синдиката "Защита".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика