Проверяват столичната "Топлофикация"

1583
Проверяват столичната "Топлофикация"
Снимка: БГНЕС

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) започна на 24 януари надзорна метрологична проверка на "Топлофикация София", която ще приключи до 2 март, след което резултатите от нея ще бъдат оповестени публично, съобщава БТА, позовавайки се на информация от агенцията.

Проверката е в рамките на утвърдения годишен график на агенцията. На 7 февруари в нея е постъпило писмо от омбудсмана с препоръки за извършването й, като от агенцията посочват, че то е изпратено две седмици след нейното започване.

Авария остави без парно и топла вода 9 столични квартала

Девет квартала в столицата са без топла вода и парно, като проблемът в някои от тях засяга само отделни карета с жилищни сгради, като в...

В отговор до омбудсмана, председателят на агенцията Евгени Симеонов уточнява, че проверките на дружеството се извършват всяка година, съгласно приет график на агенцията и резултатите от тях се оповестяват публично. Проверката следи за спазване на задълженията на дружеството по Закона за измерванията (ЗИ), заради използването при доставка на топлинна енергия средства за измерване (топломери и водомери), с цел осъществяване на търговски плащания.

Ежегодна проверка на "Топлофикация София" ЕАД е извършена и през първото тримесечие на 2022 г., като са проверени в 80 абонатни станции на местата на употреба 80 топломера и 78 водомера пред подгревателите за битова топла вода. Средствата за измерване са проверени на външен оглед, за техническа изправност, правилна употреба и наличие на знаци от метрологичен контрол. Установено е, че в седем абонатни станции от "Топлофикация София" ЕАД се използват седем топломера (8.75% от проверените) без знаци от метрологичен контрол. За констатираните нарушения на "Топлофикация София" ЕАД са съставени и връчени седем акта за установяване на административно нарушение и са връчени седем наказателни постановления.

От пресофиса на обществения защитник съобщиха на 9 февруари, че омбудсманът Диана Ковачева е поискала от председателя на Агенцията да бъде извършена надзорна метрологична проверка за спазване задълженията на "Топлофикация София" ЕАД по Закона за измерванията във връзка с използваните топломери и водомери в абонатните станции. Поводът са множество жалби от битови клиенти на столичната топлофикация в сгради - етажна собственост, които се оплакват от високите сметки за потребление на топлинна енергия. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика