Работодателите готови на протест, искат прекратяване на договорите с американските централи

3985
Работодателите готови на протест, искат прекратяване на договорите с американските централи
Снимка: БГНЕС

Работодателите вдигнаха на код "Оранжево" готовността за протести и се обявиха за прекратяване на договорите с американските централи. Новината дойде по време на пресконференция след среща с омбудсмана Мая Манолова за произвежданата електроенергия от американските централи Марица Изток 1 и Марица Изток 3, предаде репортер на Actualno.com.

За нас е безспорно, че тези договори трябва да бъдат прекратени и американските централи да продават на борсата и на пазара, заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Добрев също видя манипулация за цената на тока за бизнеса, предложи варианти за американските централи

Проблемът на свободния енергиен пазар дойде от края на миналата година, когато търговци, закупили енергия за 70 лева на мегаватчас, я п...

Вдигаме степента на готовност за протести пред американските централи и пред ТЕЦ-Варна. ТЕЦ-Варна са заявили 2 млн. мвтч. Това е нещо като трета американска централа, която иска да работи по този модел. Степента в момента за протест е с код "Оранжево", ако стане с код “Червено”, това означава вече дата за протест, стана ясно още от думите на Велев.

"Обърнахме се в качеството си на физически лица към Омбудсмана относно непазарното изземане на доходи от т.н. "Американски централи". Смятаме, че по линията на дългосрочно сключени договори с НЕК, всяка година тези централи изземват 486 400 000 лева за годишен регулаторен период. Тези числа са определени от КЕВР. Плащаме скъпо и прескъпо за това, че ги има централите, но не получаваме електрическата енергия. Най-изгодно ни е тези централи да работя на пълен капацитет, защото тогава ни излизат най-евтино. От всяко българско домакинство непазарно тези централи изземват доход от 161 лв. месечно", коментира още Велев.

Според него е крайно време договорите на тези централи да се предоговорят.

"Искам да обърна вниманието ви на факта, че такива подобни централи имаше в Полша и Унгария. Те отдавна прекратиха тези договори. Няма да открием топлата вода, ако ние направим същото. За нас е безспорно, че тези договори трябва да бъдат прекратени и американските централи да продават на борсата и на пазара. Ние надплащане държавна помощ над пазара. Що се отнася до ТЕЦ 1, там остава неголяма сума, която да бъде изплатена и централата да излезе на свободния пазар. Американският посланик в свое официално заявление зае неутрална позиция, което според мен е малко. Аз ще си позволя да му дам съвет - да даде енергично и настойчиво съвети на двете централи и този процес да приключи час по-скоро. Хората в България разбират, че тези инвеститори ги ограбват", допълни Велев.

Дончев: Неофициално от ЕК ми казаха, че ще решат за американските централи до няколко месеца

В следващите няколко месеца ЕК ще излезе с решение дали има или няма нерегламентирана държавна помощ по отношение на т.нар. американски...

Омбудсманът Мая Манолова също се обяви за разваляне на договорите.

"Работодателите чукат на отворена врата при омбудсмана. Нашата позицията на институцията е ясна - доказала съм, че съм ангажирана с темата за цената на ел. енергията. Наясно съм, че до голяма степен високите цени на ел. енергията се определят от възможностите за преференциално търгуване на енергийния пазар и съм на мнение, че трябва да има промени в законодателството, които да регулират обема на тези преференции", заяви тя.

"Това, което е наистина притеснително, е какво точно се случва и какви действия е предприела всяка от отговорните институции по темата с американските централи. Например що се касае до държавната помощ - какво би се случило при предсрочно прекратяване на тези договори. На мен ми липсва какви действия са предприети от институциите и на каква фаза са те и второ, правил ли е някой анализи за това какви биха били последиците от евентуалното предоговаряне или разваляне на тези договори. Институциите дължат пълна прозрачност по тази тема. Аз например нямам отговори дали КЕВР е направила детайлен анализ на тези дългосрочни договори и дали, ако те са неизгодни, да се направят препоръки за тяхното предоговаряне. Имам поискана среща от ръководствата на ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3 и ще поискам пълна информация от Министерството на енергетиката, Министерството на финансите и КЕВР и ще питам дали някоя от тези институции разполага с финансов анализ, с правен анализ и с икономически разчети и в крайна сметка каква е цената, която трябва да платят българските граждани", допълни Манолова.

Ако ЕК признае нерегламентираната държавна помощ, ще има санкции, предупреди Манолова.

Според работодателите присъствието на американските централи като инвеститори гони всъщност истинските инвеститори у нас. Работодателите също така застанаха зад препоръките на омбудсмана Мая Манолова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика