Работодателите искат минимални заплати по сектори

14998
Работодателите искат минимални заплати по сектори
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Минималната работна заплата да е различна за отделните сектори, настояват от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Най-ниското възнаграждение е различно не само в отделните региони на страната, но и в различните икономически дейности, заяви в ефира на Bulgaria On Air председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

„В ИТ сектора, в енергетиката, във финансите средната заплата е три пъти по-висока в сравнение с дейности като ресторантьорство и хотелиерство, търговия и услуги, шивашката и др. При едните е 1800 лв., докато при другите – 550 лв. Как може и на двете места да имаме еднаква минимална работна заплата. Решението, което ние нееднократно сме предлагали, е да се договарят минимална работна заплати по икономически дейности, както е за осигурителните прагове“, коментира Велев, цитиран от БЛИЦ.

Минималната заплата скача с 20 лв. от 1 януари

От началото на 2015 г. минималната работна заплата ще се увеличи с 20 лв. Така от 340 лв. тя ще стане 360 лв., заяви министърът на фина...

Той посочи, още че у нас съотношението на минималната работна заплата към средната е далеч над средното за Европа. Към 2017 г. това „съотношение ще стане два пъти по-голямо, отколкото е в САЩ, които са пример за свободна икономика“, коментира Велев. По думите му „хората трябва да разберат, че заплатите не ги плащат работодателите, заплатите ги плащат клиентите, които са самите хора. Тези клиенти не искат да плащат заплати за някои браншове над 550 лв.. Ако средната заплата е под 550 лв., няма как минималната да бъде 500 лв. с класовете, начислени върху базовата“, коментира Велев.

По думите му планираното за следващата година увеличаване на минималното трудово възнаграждение е популиско и е взето под натиска на синдикатите и „може би и на коалиционния партньор АБВ“.

Позицията на Велев е, че се предлага едно неразумно решение – „рязко увеличаване на минималната работна заплата, което и без това изпреварва икономиката. То трябва да спре и да изчака икономиката да я настигне“.

Велев отбеляза още, че проектобюджетът за 2015 е много по-добър от този за 2014.

БСП иска минимална заплата 400 лв.

"Народът ни е най-бедният, най-болният и най-нещастният в Европа. Най-безспорен принос за това има първото правителство на Бойко Бори...

Той посочи, че сред предимствата е това, че се намалява преразпределението на БВП чрез бюджета, сваля се под 40%, запазва се данъчната стабилност, не се променят данъчните ставки, както и осигурителните вноски, намаляват се разходите за държавна администрация, и се рестартира пенсионната реформа“.

Велев подчерта още, че тези, които получават пари от бюджета, са много повече от тези, които внасят в него. - „При нас пенсионерите са над 2 млн. души. Тези, които са на държавна заплата, са над половин милион, докато хората в реалната икономика са по-малко“.

По този повод той подчерта, че възрастта за пенсиониране следва да бъде увеличена. - „Няма причина да не изпълним европейската препоръка да изравним възрастта за пенсиониране“, коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика