Разделянето на ДКЕВР е на предпоследен етап

20925
Разделянето на ДКЕВР е на предпоследен етап
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха промените в Закона за енергетика на първо четене. Според тях ДКЕВР се разделя на две, а членовете на комисията е избират от парламента. Текстовете бяха приети със 133 гласа "за", един "против" и 19 "въздържал се".

Единият състав на комисията ще е за енергетиката, а другият – за водоснабдяването и канализацията. Те ще взимат самостоятелни решения в рамките на комисията, като по този начин се цели подобряване на бързината и качеството на работа на комисията, информира БГНЕС. 

Енергийната комисия одобри на първо четене разделянето на ДКЕВР

Промени в Закона за енергетиката, предвиждащи Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да бъде разделена на енергийна...

В мотивите на законопроекта се посочва, че предложенията за промяна са в отговор на активната обществена дискусия по отношение на дейността на ДКЕВР. Според тях с измененията се осигурява по-голяма самостоятелност по отношение на организацията на работа и определяне на необходимите финансови елементи за ефективно осъществяване на регулаторните цели.

С цел гарантиране независимостта на регулатора в закона следва да се посочи изрично, че той не трябва да търси или приема директни инструкции от правителството или от друго публично или частно лице, че трябва да работи независимо от всякакви пазарни интереси и да взима самостоятелни решения, каквито са конкретните формулировки на текстовете в Третия либерализационен пакет.

Предвид тези принципи назначаването и освобождаването на членовете на комисията се предлага да става не от Министерския съвет, както е понастоящем, а от Народното събрание, като в съответствие със Закона за администрацията. Това налага дефинирането на регулатора като комисия, а не като държавна комисия към Министерския съвет. Номинациите на кандидатите се предлага да бъдат от народните представители и парламентарни групи, като е предвидена възможност юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в обществена полза, и с определен предмет на дейност, както и национално представените организации на работодателите и на работниците и служителите също да могат да предлагат на народните представители и на парламентарните групи кандидатури за членове на комисията.

Срокът за предложения между първо и второ четене на ЗИД на Закона за енергетиката беше увеличен от 7 на 14 дни.

Идеи в проект предвиждат по-голяма независимост на ДКЕВР

Има няколко промени в Закона за енергетиката, които се обсъждат и подготвят и чиято цел е да направят Държавната комисия по енергийно и...

Предложението бе прието със 152 гласа „за” и един против. Процедурното предложение беше отправено от председателя на парламентарната енергийна комисия и депутат от ГЕРБ Делян Добрев. Според него така депутатите ще имат възможност да внесат корекции и да го допълнят с други спешно необходими мерки с оглед промяна на законодателството.

За какво се караха по време на обсъжданията депутатите може да прочетете в тази статия.

По време на обсъждането в комисия преди два дни консенсус между депутатите и членовете на ДКЕВР имаше единствено по отношение на заложената поправка, която предвижда изборът на състав на комисията да става от Народното събрание, а не от Министерския съвет. Срещу откриването на всички заседания се обяви председателят на комисията Светла Тодорова, която бе категорична, че това ще затрудни изключително оперативната работа на ДКЕВР. Тя не подкрепи и разделянето на комисията в предложения от вносителите вид, тъй като председателят остава един и същ, тъй като това по никакъв начин няма да повиши ефективността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика