РБ иска AlixPartners да върне всички активи на КТБ

2869
РБ иска AlixPartners да върне всички активи на КТБ
Снимка: БГНЕС

Българската страна не се нуждае от международно разследване за фалита на Корпоративна търговска банка, което да води само до един аналитичен доклад с никакви последствия. Такъв вече беше изготвен от Парламентарната комисия "КТБ" безплатно. Това каза депутатът от Гражданската квота Реформаторския блок Мартин Димитров пред журналисти в парламента.

"Ние настояваме от международната компания, ангажирана с разследването на фалита на банката, да бъде поискано да върне и онези активи, които синдиците считат за невъзвръщаеми", заяви той, цитиран от „Дневник“.

Горанов потвърди: Дъщерна компания на АlixPartners разследва фалита на КТБ

Дъщерна компания на международната фирма за разследване на банкови фалити AlixPartners ("Аликс Партнърс") се занимава с фалита на Коопе...

Според него има съмнения за това, че договорът, подписан от синдиците на КТБ, не съответства на изискванията на Закона за банковата несъстоятелност.

Колегата му Петър Славов цитира закона, където пише, че международната разследваща компания трябва да има опит с подобни дейности и най-вече с разследване на пътя на парите и връщането поне на част от тях.

Забележете, не да бъде нейна дъщерна фирма или дъщерна на дъщерната, а конкретната компания, с която подписваме договор, да има подобен опит. Аз не виждам как една фирма на 5 месеца би могла да отговаря на изискванията", коментира от своя страна Славов.

Славов изрази още своето притеснение от факта, че компанията-майка AlixPartners Ltd. се е отказала от своите дялове в британското си дъщерно дружество, с което българската страна подписа договор, в края на януари тази година. "Така остава неясно с кого точно си сътрудничат синдиците от тук натататък", допълва депутатът.

Образувано е административно-наказателно производство за отчета на КТБ от годината на фалита й

Данъчна проверка на фалиралата през 2014 г. "Корпоративна търговска банка" (КТБ), свързана с годишния финансов отчет на банката през 20...

Повод за коментарите на депутатите стана изнесената от министъра на финансите Владислав Горанов, който потвърди, че дъщерна компания на международната фирма за разследване на банкови фалити AlixPartners ("Аликс Партнърс") се занимава с фалита на Кооперативна търговска банка (КТБ). 

Повод за съмнения по случая даде прессъобщение на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките от 7 март, в което се посочва, във връзка с медийни публикации относно дружеството изпълнител на международното разследване, че "...AlixPartners Services UK LLP е едно от тези дъщерни дружества и е изцяло собственост на "AlixParners", водеща световна компания в консултантския бизнес". От това прессъобщение може да се съди, че договорът за разследване източването на КТБ е сключен с цитираната компания.

Същевременно в официален отговор до народните представители от началото на март синдиците споменават договор между КТБ АД и Alix Parners UK LLP. Затова народните представители настояват да стане ясно с точно с коя компания е сключен договорът за международното разследване. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com