РБ иска отчетност на Фонда за гарантиране на влоговете пред обществото

657
РБ иска отчетност на Фонда за гарантиране на влоговете пред обществото
Снимка: БГНЕС

Депутатите от Гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов са внесли промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките.

Текстовете ще задължават представителите на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) да предоставят на обществото данни по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Банките внасят над 150 млн. лева във ФГВБ

Над 150 милиона лева ще внесат банките във Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), съобщиха от финансовата институция. Тов...

Основният мотив на двамата реформатори е категоричният отказ на представителите на ФГВБ да дават информация за развитието на казуса „КТБ“, когато тя е поискана от представители на гражданското общество.

„Сегашният управителен съвет на фонда застъпва тезата, че „фондът не представлява държавен орган“ и не е задължен субект за предоставяне на обществена информация, в това число и на народните представители. Тъй като фондът е независим орган, т.е. членовете на управителния съвет на фонда, след неговото конституиране стават независими от органите по номинацията, очевидно липсва механизъм, по който Министерски съвет, БНБ или обществото да може да задължава управителния съвет на фонда за предоставяне на информация за работата им.

Горната невъзможност за публичен контрол и отчетност, в контекста на събираните от фонда обществени средства чрез вноски от търговските банки, за да се осигури ресурс за покриване на гарантираните депозити във фалирала търговска банка, считаме за неприемлива“, отбелязват в своите мотиви Димитров и Славов.

Представителите на Гражданския съвет в РБ изразяват още притеснение от факта, че ФГВБ все още дължи близо 2 милиарда лева на държавния бюджет, с които не разполагаше, за да изплати гарантираните влогове в КТБ. Въпреки значителното задължение към държавата, данъкоплатците нямат ресурс, с който да изискат от фонда информация за предприетите от тях мерки и гаранциите, че до подобна ситуация няма да се повтори.

Даян Хюз и Пол Хък от AlixPartners работят от казуса "КТБ"

Фондът за гарантиране на влоговете обяви имената на експертите от "Аликс партнърс" (AlixPartners), които работят по случая с изпадналат...

До законопроекта на Мартин Димитров и Петър Славов се стигна, след като в края на 2015 г. управителният съвет на ФГВБ отказа информация на двамата депутати за доклада от международното разследване за КТБ.

В последствие стана ясно, че данни от доклада не са предоставени и на Висшия съдебен съвет. Реформаторите попитаха министъра на правосъдието на какво се дължи това, но от нейна страна стана научиха, че Министерство на правосъдието също няма контрол над синдиците като представители на фонда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика