Реколтата от плодове и зеленчуци в Мизия е отровена

21191
Реколтата от плодове и зеленчуци в Мизия е отровена
Снимка: БГНЕС

Реколтата от плодове и зеленчуци в Мизия е отровена от водата и не трябва да се консумира. За това предупредиха експерти.

В останалата по улици и дворове вода се развъждат болестотворни бактерии, които правят плодовете негодни за консумация, потвърдиха епидемиолози.

Неизпомпаната вода в най-ниските части вече е зеленясала, а в нея са започнали да се развъждат всякакви микроорганизми, съобщава бТВ. Заради заразените плодове и зеленчуци в Мизия от Българския червен кръст призоваха хората в страната да изпращат спешно консерви.

Потоп удави град Мизия в началото на месец август. Скъсани стени на два язовира в област Враца са сред основните причини, довели до потопа в Мизия. Новината съобщиха от общинската администрация в бедстващия град, а заключението е на неин екип от експерти.

БГНЕС първа съобщи за възможността наводнението в Мизия да е причинено от язовири, а не от поройните дъждове. Това заявиха пред БГНЕС местни жители и кметът на града Виолин Крушовенски.

Равносметката – две жертви, над 100 разрушени постройки, 80% от града беше под вода, на места достигаща няколко метра, десетки издавени животни, срутени къщи.

Десетки доброволци се стекоха на помощ в пострадалите райони, отводняването продължи дни наред. Накрая останаха калта и мъката на хората. В Мизия вече е трудно да се живее.

След като 2 седмици хората в Мизия търсиха помощ, а Областната управа във Враца тънеше в безмълвие, снощи Областната администрация за региона излезе с прессъобщение, в което заяви, че псевдоексперти са изопачили фактите за Мизия. Вчера областният управител на Враца инж. Венцислав Василев се срещнал с кмета и зам.- кметове на Бяла Слатина и Борован. На срещата те са представили своята позиция за създалото се напрежение във връзка с наводнението на град Мизия.

"Поводът за срещата е и изопачаването на факти от комисия псевдоексперти, назначени от кмета на Община Мизия д-р Виолин Крушовенски", посочват от Областна администрация-Враца.

"Това да се твърди, че язовирите, които са общинска собственост, са залели град Мизия е некоректно спрямо колегите. Имаше наводнени населени места и в общините Мездра, Враца, Борован и Бяла Слатина, които също бяха в бедствено положение", каза областният управител.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика