Росен Христов с нови оправдания защо българският газ е по-скъп от европейския

3903
Росен Христов с нови оправдания защо българският газ е по-скъп от европейския
Снимка: Министерство на енергетиката

"Булгаргаз" не е изнудвал по някакъв начин бизнеса и дори не са търсени компенсации, че намаляват потреблението си, което носи загуби за самата компания "Булгаргаз". Това заяви служебният енергиен министър Росен Христов.

Още: Бизнесът скочи срещу скъпия газ

По думите му няма как да е необосновано висока цената на газа за бизнеса, защото са абсолютно прозрачни доставките на синьо гориво. Няма как "Булгаргаз" да продава 40% по-скъпо газ, каза той, пояснявайки: Аз ако съм клиент, веднага бих си купи газ 30-40% по-евтин, ако има другаде".

Росен Христов: Както и очаквахме, няма лесно да предоговорим Плана за възстановяване

„Както беше очаквано, срещнахме твърдо становище, че няма да е лесно да предоговорим Плана за възстановяване и устойчивост. Най-в...

Припомняме, че в свое писмо трите най-големи работодателски организации отбелязаха - газът от "Булгаргаз" е с 40% по-скъп от този на референтния нидерландски газов хъб TTF. А пред bTV Христов взе да обяснява как на TTF имало големи разлики в цените заради спецификата на борсата. Министърът визираше явно, че през дневната сесия на TTF има доста големи разлики в цените, но ако се погледне в края на всяка сесия и се направи статистика за съответната седмица нещата стоят по различен начин и не точно в подкрепа на твърденията на Христов - дали е така, всеки може да се увери на сайта на нидерландския газов хъб!

Енергийният министър увери, че България има осигурени количества газ, има сключени договори с разнообразни доставчици, което ни дава сигурност. Имаме доставки от САЩ и Европа, така че количествата са осигурени. Цената е конкурентна и всички спекулации, че се подава по-скъп газ от борсата, са манипулативни, обясни Росен Христов. 

Той очаква цената на газа за април да бъде около 100 лв. или да падне с 5-10%. Прогнозните цени на газа за май месец са около за 90 лева на мегават час. За сравнение на TTF контрактите са малко над 40 евро. През летните месеци се очаква и почти до края на годината цената на газа да се задържи конкурентна, поясни Росен Христов. Министерство на енергетиката работи в две посоки – с всички заинтересовани страни, които са нагнетили газ в Чирен за компенсация на високите цени, но се говори и с Европейската комисия да се приложи разработен механизъм на ресорното ведомство. Това, за което се работи е да се компенсира пазарната цена и цената от нагнетения газ в Чирен. Целта за следващия зимен сезон е газохранилището в Чирен да е запълнено на 90%, посочи Росен Христов. 

В момента капацитетът на Чирен е запълнен на 75%. "Булгаргаз" черпи малки количества всеки месец, но не черпи прекалено много, защото повишава цената на микса, по думите на министъра. Само че от 31 март нататък не би трябвало газът от "Чирен" изобщо да влиза в микса.

Росен Христов: България не се отказва от предоговаряне на Плана за възстановяване

България не се отказва от предоговаряне на Плана за възстановяване, но процесът ще е тежък. Това каза в Брюксел служебният министър на ...

Росен Христов добави още, че сигурността на доставките на газ е приоритет, заедно с оптимална цена.

За предоговаряне на Плана за възстановяване (ПВУ), Росен Христов отбеляза, че това, което е договорено с ЕК за ПВУ е да се представя алтернативи, че средствата ще се разходват по предназначение. Христов вярва, че България ще може да предоговори целите си по Плана за възстановяване.

Във връзка с проекта АЕЦ „Белене“, Росен Христов заяви, че развитието на нови ядрени мощности е сложен и бавен процес. Затова се върви плавно и предложението на служебното правителство е развитие на ядрената енергетика. Виждането на кабинета за развитието на ядрената енергетика е и на площадките на Козлодуй и Белене. На България ѝ трябват 4 нови блока, посочи енергийният министър. Навсякъде, където се строят нови ядрени мощности, има добър социално-икономически ефект, каза още той.

Още: Министърът на енергетиката Росен Христов: България все още зависи от Русия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com