Бизнесът скочи срещу скъпия газ

1192
Бизнесът скочи срещу скъпия газ
Снимка: iStock

Българският бизнес  ще заплати с 38,6% по-скъп газ за април от  котировките на международната борса TTF. Това се посочва в писмо на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), в която членуват четирите най-големи работодателски организации - АИКБ, БТПП, БСК и КРИБ.

Писмото е изпратено до вицепремиера по икономическите политика Христо Алексиев, енергийния министър Росен Христов, председателя на КЕВР Иван Иванов и изпълнителния директор на "Булгаргаз" Деница Златева.

Още: Цената на газа в Европа падна до нива от юли 2021 г.

"Предложената за утвърждаване цена за м. април 2023 г. е 103,08 лв./MWh, съответно очакваната цена за индустрията е 114,72 лв./MWh или 58,66 EUR/MWh. Същевременно към 22 март 2023 г. фючърсните котировки на TTF за април на борсата ICE възлизат на 42,32 EUR/MWh (82,77 лв./MWh). Прогнозната разлика, която ще надплати бизнеса за април възлиза на 16,34 EUR/MWh (31,96 лв./MWh) или 38,6%!

Сходна е ситуацията и през текущия месец: цената за промишлеността е 118,38 лв./MWh (60,53 EUR/MWh). Средната цена на ТТF spot на борсата ЕЕХ от 1 до 21 март е 45,31 EUR/MWh (88,62 лв./MWh) – разлика от 33,6% не в полза на българския пазар! За февруари – цената за бизнеса е 135,99 лв./MWh (69,53 EUR/MWh), а средната цена на ТТF spot – 53,64 EUR/MWh (104,91 лв./MWh). Разликата е 29,6%!", се посочва в писмото

"Отчитайки дългосрочния договор на обществения доставчик „Булгаргаз“ ЕАД за доставка на един милиард кубически метра природен газ от „Азербайджан Газ Съплай Къмпани“, обвързан 100 % с петролна компонента и ниските котировки на петролните деривати, българският бизнес няма обяснение за формираните от „Булгаргаз“ ЕАД и одобрявани от КЕВР цени на газа от началото на годината.

По наши оценки, тези разлики ще доведат до допълнителен разход за индустрията от около 42 млн. лв. месечно или приблизително 125 млн. лв. за периода февруари-април!

Ясно личи, че освен, че започнахме да плащаме по-скъп газ от Западна Европа, ножицата се отваря с всеки изминал месец!

Природният газ в Европа става по-евтин, в България - по-скъп

Цената на природния газ в Европа се понижи с 3,95 процента към 10:04 часа българско време спрямо котировките при затварянето на борсата...

Също така, няма никаква яснота дали са предприети мерки за смекчаване на ефекта от скъпите количества газ, нагнетени в „Чирен“, който основен генератор на високите цени.

Нарастващите разлики в цените на природния газ и то в момент, в който пазарната конюнктура в Европа се подобрява, ще влошат конкурентоспособността на българската индустрия и забавят икономическия растеж.

Същевременно не е налична и реална обосновка за размера на премията, начислявана от „Булгаргаз“ ЕАД от почти 12 лв/Мвтч, която също допринася за оскъпяването на доставките.

Настояваме за предприемане на незабавни мерки за намаляване на разликата между спотовата цена и цената за българските стопански потребители", се казва още в позицията на работодателите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика