Румен Петков твърди, че има официално заявен интерес за купуване на проекта "Белене"

27013
Румен Петков твърди, че има официално заявен интерес за купуване на проекта "Белене"
Снимка: БГНЕС

"Има постъпило писмо в Министерския съвет от инвеститор с искане на бъде закупен проектът "Белене". Това заяви пред журналисти в Плевен зам.-председателят на АБВ Румен Петков.

По думите му инвеститорът не е с руски произход. „Иска се разговор с българското правителство и има декларация, че няма да се търси държавна гаранция за инвестицията. За съжаление, срокът на оценката за въздействие на околната среда е изтекъл, а това инвеститорът го знае. Смятам, че правителството трябва да покани този инвеститор и направи своите проучвания“, категоричен бе Петков. Той посочи, че ако България не започне изграждането на централата е заплашена от риск да изчезне от картата на държавите, които имат правото за произвеждат атомна енергия за мирни цели.

Борисов: Вероятно ще бъдем осъдени по делото за АЕЦ "Белене"

България ще бъде осъдена по арбитражното дело за прекратяването на проекта за строеж на АЕЦ „Белене”. Това прогнозира в ефи...

Встрани от темата Петков коментира и предложенията за реформи в съдебната власт. Според него стратегията за преструктуриране на сектора трябва да бъде изготвена след публичен дебат. „Представените до момента идеи не дават по никакъв начин оценка на постигнатото, не създават условия за приемственост на добрите практики и не обвързва със срок изпълнението на заложените цели, въпреки поставения хоризонт от седем години“, посочи зам.-председателят на АБВ. Той бе категоричен, че проектът за реформа се нуждае и от ясна рамка, която да регламентира кога да се считат за постигнати заложените в него цели, както и какви са необходимите за това ресурси. По думите му към момента не става ясно кои от планираните промени са дело на законодателна инициатива. Обект на коментар от страна на Петков стана и предложението ВСС да бъде разделена на две колегии. „В момента имаме един Висш съдебен съвет – един голям проблем, разделяме го на две – два големи проблема. Никой не говори за технологията и кадруването в съдебната система, за начина на атестиране на магистратите. Правят се предложения, зад които не стои нищо, което да даде на самата магистратура съзнанието накъде се отива", заключи Петков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика