С нов законопроект се забранява на одиторите да предоставят определени услуги извън одита

1052
С нов законопроект се забранява на одиторите да предоставят определени услуги извън одита
Снимка: БГНЕС

Повишаване на ролята на одитните комитети в предприятията от обществен интерес и забраняване на регистрираните одитори да предоставят определени услуги извън одита. Това се предвижда в проекта на нов закон за независимия финансов одит.

Той беше приет на днешното заседание на Министерския съвет, който го предложи на Народното събрание за приемане.

Глобата на KPMG заради КТБ е нищожна спрямо полученото от одиторите от банката

Глобата, която одиторската компания KPMG България ("Кей Пи Ем Джи България"), получи през 2015 г. за пропуските и нередностите при одит...

Новият Закон за независимия финансов одит цели укрепването на публичния надзор над регистрираните одитори чрез повишаване на независимостта му и чрез предоставяне на адекватни правомощия, включително и такива за разследване, налагане на санкции и приемане на надзорни мерки. Това става две години след фалита на Корпоративна търговка банка (КТБ), където бяха отчетени съществени пропуски във външния одит на компанията KPMG.

В предложения закон повишаването на ролята на одитните комитети се прави с цел постигане на високо качество на задължителния одит чрез допълнително докладване пред одитния комитет и подобряване на комуникацията с регистрирания одитор. Законът иска да гарантира в по-висока степен независимостта на регистрираните одитори като се забранява предоставянето на определени услуги извън одита.

Установява се също така максималната продължителност на одитния ангажимент по отношение на одитирано предприятие от обществен интерес и наблюдение от надзорния орган на развитието на пазара на одиторски услуги, по-специално по отношение на рисковете, произтичащи от високата пазарна концентрация.

За повече яснота за потребителите на информацията от финансовите отчети в проекта са предвидени допълнителни текстове по отношение обхвата на финансовия одит, както и отговорностите на регистрираните одитори и на ръководството на одитираните предприятия.

AlixPartners: Прокуратурата и одиторите не дават информация за КТБ

Работните документи и архиви от одита на Корпоративна търговска банка (КТБ) се пазят в офисите на KPMG България и в прокуратурата на Бъ...

По-високо качество на одита ще гарантират допълнителни разпоредби, които регламентират дейността по задължителен финансов одит на финансови отчети на предприятията от обществен интерес. При извършването на този одит се прилагат пряко разпоредбите на Регламент (ЕС) № 537/2014, свързани със съдържанието на одиторския доклад; допълнителните доклади до компетентния орган, осъществяващ надзор над дейност на предприятието от обществен интерес и/или одитния му комитет; съдържанието на доклада за прозрачност; допълнителната информация, предоставяна на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори.

В съответствие с изискванията на Директива 2014/56/ЕС Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори носи крайната отговорност за надзора върху придобиването на право да се упражнява дейност като регистриран одитор, регистрирането на одиторите, включително на одиторите от други държави членки на Европейския съюз и от трети държави.

Комисията отговаря за приемането и спазването на стандартите за професионална етика, за вътрешния контрол на качеството в дейността на регистрираните одитори и за извършването на финансов одит и свързаните с него услуги. Сред нейните задължения са и надзорът над продължаващото професионално развитие на регистрираните одитори и качеството на професионалната им дейност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика