Saab с интерес да ни продаде между 10 и 14 изтребителя

14484
Saab с интерес да ни продаде между 10 и 14 изтребителя
Снимка: Getty Images / Guliver

Шведският концерн Saab се надява, че ще може да продаде на България от 10 до 14 военни изтребителя от типа Gripen.

Страната ни има голяма нужда от промяна на своите остарели руски военни самолети. Според шведския производител след няколко години само изтребителите "Ф-35" ще могат да се конкурират с Gripen.

Полша е готова да ремонтира руските ни изтребители

Полша е готова да ремонтира съветските изтребители МиГ-29, които са на въоръжение в българските ВВС. Това заяви министърът на отбраната...

В момента компанията работи интензивно по производството на 60 нови изтребителя от вида Gripen E за нуждите на шведските ВВС, които трябва да бъдат готови през 2019 г. Това е същата година, в която Бразилия ще получи своите първи поръчани Grupen E/F от общо 34 поръчани.

"Искаме да използваме нашата силна позиция в Централна Европа като гледаме, че повече държави искат да заменят старите си руски самолети. Водим интензивни разговори със Словакия, а забелязваме и интерес в България, която има нужда от доставката на нови самолети в относително кратък период от време". Това коментира казва Йеркер Алксивст, ръководител на Gripen в Saab. Според него страната ни трябва да действа бързо.

Според шведското издание Svenska Dagbladet най-големият конкурент на Gripen в България са самолетите на "Ф-16" на компанията Lockheed Martin. В статията се допълва, че времето за построяване и доставка на самолетите Gripen C/D ще бъде 24 месеца.

В дългосрочен план шведските производители смятат, че повече от сегашните конкуренти на компанията на запад вече имат затруднения в получаването на нови поръчки, сред които са и Eurofighter, "Ф18" и Rafal.

Молим САЩ да ни подарят изтребители

България ще отправи официална молба до САЩ да получи като подарък изтребители - най-вероятно F-15 БЛОК 15. Военният министър Николай Н...

Ремонтите на наличните самолети МиГ ни излизат скъпо и прескъпо. Информацията съобщи миналият петък министърът на отбраната Николай Ненчев по време на парламентарния контрол.

1,6 млрд. лева ще излезе тяхната поддръжка до 2029 г., за което в Министерството на отбраната разполагат с детайлни разчети. Министърът отговори на въпрос от народния представител Петър Славов за състоянието и поддръжката на изтребителите МиГ-29 и за необходимостта от нов тип основен боен самолет.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com