Сетиха се: Калфин се изказа против ТПТИ в сегашния му вид

29225
Сетиха се: Калфин се изказа против ТПТИ в сегашния му вид
Снимка: БГНЕС

В настоящия си вид Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между ЕС и САЩ не е изгодно нито за България, нито за Европа. Това заяви новият социален министър Ивайло Калфин по време на дискусия за ТПТИ, организирана от "Солидарна България" и Фондация "Фридрих Еберт". Така той най-сетне наруши почти партизанското мълчание на нашите управляващи по темата.

"Сключването на споразумение за свободна търговия между САЩ и Европейския съюз има няколко страни, които много внимателно трябва да се анализират. На първо място, свободната търговия между икономики с различна степен на развитие винаги е за сметка на онзи, който е по-слабо развит. Икономиката на ЕС и на САЩ са много близки, но в рамките на европейската икономика има доста големи различия", обясни Калфин, цитиран от БГНЕС.

По думите му ако влезем като европейска икономика в едно подобно споразумение, това ще се отрази върху по-слабите като икономика страни като България.

На второ място, има различни стандарти и правила, защото икономиките на САЩ и ЕС са се развивали по различен начин и имат различна история. "Не трябва да се търси договарянето по най-малкото съпротивление, където е най-либерализиран пазара. Това означава промяна на редица нагласи в Европа, свързани с екология, здравеопазване и дори морални категории - клониране и т.н.", заяви Калфин.

Освен тези два проблема, има и редица инструментални въпроси - например начинът за уреждане на спорове между инвеститори и държави, каза той. "Арбитражи съществуват и днес, но е решение на всяка държава как да действа. Когато стане общо и се прилага по принцип за ЕС, то тогава процедурата за арбитраж поражда редица въпросителни. Тя не е прозрачна, на нея може да се оказва влияние. По-бърза е, поради което фирмите настояват на тази процедура", каза министърът на труда и социалната политика.

Според него все пак има известен напредък, защото преговорите са започнали при абсолютна тъмнина, а днес вече има известна прозрачност. Все още обаче липсват анализи за въздействието при едно или друго решение. "Ако преговорите доведат до добър резултат, то би било приемливо, но в момента не мисля, че е за добро за България", подчерта Калфин.

Според Калфин преговорите дори са протекли доста ускорено, вероятно заради желанието на предишната Европейска комисия да ги приключи в своя мандат.

Калфин: Участвам в управлението заради това, което сме включили в правителствената програма

Участвам в управлението не заради Бойко Борисов, а заради това, което сме включили в правителствената програма и очаквам да работим в е...

Повече за ТПТИ и опасностите, които крие, можете да си припомните в интервюто на Actualno.com с Ваня Григорова, председател на Сдружение "Солидарна България".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика