Ще има ли отново трактори на жълтите павета?

17677
Ще има ли отново трактори на жълтите павета?

След по-малко от две седмици зърнопроизводителите отново ще тръгнат към София и с активен протест пред храм-паметника "Св. Алекснадър Невски" ще си поискат дължимите европейски субсидии за единица площ. Това заяви заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Радослав Христов.

Ако протестът стане реалност, то между 18-ти и 22-ри февруари тази година ще се повтори картината от края на 2011 година, когато 300 трактора нахлуха в столицата и блокираха центъра. Тогава протестът отново беше заради неизплатени субсидии.

Гръцките фермери готови да блокират Е-79, нашите - София

Около 150-200 трактора на протестиращите гръцки земеделци са в готовност за блокада на ГП Е-79 на 40 км от ГКПП "Кулата-Промахон", пр...

Сега Радослав Христов твърди, че поход с трактори както тогава, няма да има, но това не значи, че гласът на зърнопроизводителите няма да се чуе. "Държавата ни дължи 930 млн. лева субсидии за единица площ, а трябваше да има превеждане на суми още до края на януари", каза Христов пред bTV.

Същевременно земеделският министър Мирослав Найденов обясни, че се прави всичко възможно парите да бъдат преведени, но че няма как това да стане бързо. "Заради покриване на падеж по заема на Милен Велчев за обръщането на външния ни дълг от долари в евро държавният бюджет не може в момента да поеме бремето на ново голямо плащане. Парите ще бъдат преведени, но трябва малко време", каза Найденов.

Христов обаче напомни на държавата, че земеделците също имат кредити и задължения към банки, а банките не отпускат време, когато трябва да се покрие падеж.

Какви други проблеми имат зърнопроизводителите и какви мерки да ги подпомогне обещава държавата - прочетете в Expert.bg.

Зърнопроизводителите готвят протести

Нито една от четирите договорености между правителството на ГЕРБ и зърнопроизводителите не е изпълнена. Това обяви председателят на сдр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика