Синдикатите искат държавата да предприеме конкретни мерки за ВМЗ - Сопот

5188
Синдикатите искат държавата да предприеме конкретни мерки за ВМЗ - Сопот

Все още нямаме потвърждение за поисканата среща с премиера Пламен Орешарски и ресорния министър Драгомир Стойнев. Това каза Иванка Иванова от синдикалната организация на КНСБ във Вазовските машиностроителни заводи - Сопот, предаде Фокус.

Настояваме наистина тази среща да бъде проведена, тъй като искаме да чуем вече съвсем за предприети конкретни мерки от страна на държавата за излизане от тази ситуация, каза Иванова.

Нищо не се променя във ВМЗ Сопот

Ситуацията във ВМЗ Сопот остава критична – въпреки смяната на правителството, положението на хората там не се подобрява. Според ...

Тя уточни, че искат не само изплащането на дължимите суми, но и да бъде създадена достатъчно работа във ВМЗ, за да има и достатъчна натовареност на персонала. В момента в завода работят около 2170 души. Към този момент те имат да получават остатък от заплатата за февруари, заплатата за април е дължима, аванс за месец май, а до края на тази седмица трябва да бъде изплатен и авансът за месец юни. Работата е недостатъчна, а изключително голям проблем е и липсата на оборотни средства, тъй като и малкото договори, които имаме, не са обезпечени с материали, каза още Иванова.

Тя заяви, че търпението им вече се изчерпва, но очакват тази седмица посещение от ресорния министър в Сопот. Да се надяваме, той да дойде вече с конкретни предложения за излизане от тази ситуация, каза Иванка Иванова. В очакване сме и на срещата с премиера, но нямаме информация за това, допълни синдикалният лидер. Преди провеждането на тези срещи не може да се говори за нови протести. Надяваме се да има развитие и настояваме да се каже вече каква е съдбата на ВМЗ-Сопот, защото тази агония не може да продължава до безкрай, каза още Иванова.

Под думите й на практика повторната приватизация е била само намерение за стартиране на нова процедура. След като вече имаме смяна на властта и ново правителство искаме новото правителство в крайна сметка да вземе решение дали ВМЗ ще остане 100% държавно предприятие, или ще бъде стартирана процедура за приватизация, каза Иванова. Тя заяви, че и двата случая настояват за работещо предприятие, трайни работни места и трайни доходи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика