След думи на министър: Вземането на свръхпечалби от работата на "Лукойл Нефтохим" изглежда мираж

2788
След думи на министър: Вземането на свръхпечалби от работата на "Лукойл Нефтохим" изглежда мираж
Снимка: Лукойл Нефтохим Бургас

Цените на горивата няма да отидат надолу, а ще има компенсации. Цялата схема ще стъпи на европейския регламент за свръхпечалбите в енергетиката. Идеята е да бъдат иззети свръхпечалби от сектора на горивата и компенсации ще отидат и във фирми, не само във физически лица. Това заяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов, който не се ангажира колко точно потребителите ще бъдат компенсирани, макар че се говори за 25 стотинки на литър.

Според Стоянов, сега ще се приемат правила, с които ще се прибират свръхпечалби. "Фирми в Швейцария не можем да облагаме, това е ясно. Ще създадем механизъм за българските компании", заяви служебният министър на икономиката. По думите му пред Нова телевизия, не било важно каква печалба имат сега (Лукойл Нефтохим), а какво ще е пред ноември, декември, януари. Няма да има връщане назад при облагането на печалба – гледаме само напред, посочи министърът.

България бележи абсолютни рекорди в износа на горива и ток

България е осъществила износ на електроенергия за 785 млн. долара през първата половина на 2022 г. Това е четири пъти повече в стойност...

ОЩЕ: Бизнесът на руски милиардери в България: Вагит Алекперов

Стоянов не отрече, че от "Лукойл Нефтохим" може да се вземат 33 млн. лв. т.е. на практика нищо. И се застрахова, че "народните представители ще решат детайлите", след като към него полетяха въпроси с колко ще поевтинеят горивата за потребителите, макар да говорим за компенсация, а не за по-ниски цени на колонките.

Като министър на икономиката съм привърженик на това, че пазарът лекува всички недъзи. Но трябва да отчитаме, че България има само една рафинерия за преработка на петрол, заяви Стоянов. Попитан и дали е казал, че ако "Лукойл Нефтохим" не изнася за трети страни горива, произведени от руски петрол, цената на горивата ще стане 5-6 лева, министърът потвърди. Вчера (2 ноември), той каза това пред икономическата комисия в парламента и добави, че ще стане или това, или рафинерията ще затвори, ако не изнася продукция за трети държави.

Можем да изнасяме петролни продукти, направени от руски петрол – горива, масла и т.н., увери Стоянов. Но на въпрос защо от ЕК ни напомнят каква е дерогацията, отговорът беше, че целта не била руски петрол да влиза от България и да продължава към други пазари.

Газ, горива, ядрено гориво - бившият енергиен министър разби сегашния точка по точка

"Газпром" не е отговорила към момента. Самият факт, че отворихме преговори с тях принуди другите доставчици да се конкурират. Това съжд...

Тази позиция обаче не среща подкрепа сред някои експерти, например Мартин Владимиров: ЕК ни предупреди да не помагаме на Путин чрез "Лукойл Нефтохим". Интересна позиция в личния си профил във Фейсбук изказа и Калоян Стайков от Института по енергиен мениджмънт: "(...) въпросът засяга положение, в което страна в ЕС внася нефтопродукти, произведени от суров нефт от Русия. Отговорът (бел. ред. - от ЕК) и даденият пример също са пределно ясно – те се касаят за ситуация, в която суровият нефт е с произход Русия, преработката му се извършва в трета страна, т.е. такава, извън ЕС, след което получените нефтопродукти се внасят в ЕС. Ако МФ третира България като трета държава по отношение на ЕС, не знам как се оправят с ДДС и акцизите…"

Делян Добрев: Предлагаме закон за 1 лев на литър по-евтино гориво, служебният кабинет - за 5 стотинки

Същевременно Стоянов потвърди, че се водят разговори със световна спортна компания и до 6 месеца ще е ясно дали тя ще открие в България свой клон. Той няма да е производствен, а "разпределителен хъб". Тук ще е мозъкът на компанията, поясни министърът, визирайки център за управление на въпросния бранд, чието име не спомена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика