След проведен конкурс: ДКК има нов Съвет на директорите

1986
След проведен конкурс: ДКК има нов Съвет на директорите
Снимка: МИИ

Държавната консолидационна компания (ДКК) има нов Съвет на директорите, избран след конкурс. Бордът официално е вписан в Търговския регистър от днес, 9 февруари.

Кой е в борда?

В него влизат Константин Стойчев (изпълнителен директор), Теодора Стоянова, Елена Болтаджиева, Десислава Чалъмова и Асен Ненчев (членове).

Предишното ръководство на ДКК бе назначено временно от министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов през август 2023 година с хоризонт и цели на работа от 6 месеца, през които трябваше да бъде организиран конкурс. Целта според ведомството - в борда да влязат хора с експертиза, както и да бъде постигната оптимизация на разходи и по-ефективно управление на публичните предприятия.

Още: Директори в държавни фирми ще вземат два пъти по-ниски заплати

Г-н Константин Стойчев е магистър по „Бизнес администрация“ със специалност „Стратегически мениджмънт и управленско консултиране в Масачузетски Технологичен Институт в САЩ и магистър по Международни икономически отношения в Университет за национално и световно стопанство. Има дългогодишен опит в сферата на финансите, бизнес стратегиите и анализите, и управленското консултиране. Той е съветник по образование към Масачузетския Технологичен институт и член на УС на Българската асоциация на магистратите по бизнес администрация.

Г-жа Теодора Стоянова е магистър по „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тя има над 25 години доказан опит в областта на инвестиционните режими, търговското законодателство, проектното финансиране, смесените дружества и законодателството в областта на чуждите инвестиции. Работила в сътрудничество с международни компании и институции, сред които Световната банка, ЕБВР И ЕИБ. Била е консултант и юридически съветник на едни от най-големите чужди инвеститори в България. Г-жа Стоянова е участвала в разработването на редица законови и нормативни актове в областта на регулативната, законово-финансова инфраструктура и подобряването на климата за чужди инвестиции у нас.

Още: Заличени са всички залози, направени върху публични предприятия към ДКК

Г-жа Елена Болтаджиева е завършила Университет за национално и световно стопанство, където придобива квалификационна степен „Магистър“ в специалност „Право“. Тя има познания в областта на нормативните актове в българското законодателство и притежава над 20-годишен ръководен опит в управлението на административни процеси в редица държавни институции. През годините г-жа Елена Болтаджиева е заемала ръководни позиции в институции като Сметна палата, Държавна комисия по стоковите борси и тържищата, Министерство на правосъдието, институцията на омбудсмана на Република България, Министерство на здравеопазването и Главен секретар в Министерството на иновациите и растежа.

Г-жа Десислава Чалъмова е машинен инженер по комплексна механизация в строителството от Технически университет София и магистър-инженер по околна среда и устойчиво развитие от Химико-технологичния и металургичен университет в София. Тя притежава следдипломни квалификации от Минно-геоложкия, Софийския и Американския университети. Инж. Чалъмова има 30-годишен опит в предприемачество, търговия и инвестиции, в индустрия, енергетика и околна среда, работейки със стратегически български и чуждестранни индустриални оператори и инвеститори.

Г-н Асен Ненчев е бакалавър по „Икономика и бизнес с източноевропейски науки“ в Лондонски университетски колеж и магистър по „Мениджмънт“ в Имперски колеж Лондон. Има дългогодишен опит в областта на финансите и финансовите операции и анализи, одитирането на големи компании и стратегическото планиране. Като изпълнителен директор на София Тех Парк, той е отговарял за управлението и развитието на парка с научно-изследователска и развойна дейност. През годините г-н Ненчев е заемал ръководни позиции в структури от частния и от публичния сектор, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Още: Изплатен е многомилионният заем на ДКК

Снимка: Богдан Богданов, Министерство на икономиката

Предишни нарушения и обновяване

Тогава бяха констатирани и редица нарушения - компанията е била в систематично неизпълнение на Закона за публичните предприятия, включително за липсващи финансови отчети за 2021 и 2022 г., а голяма част от дружествата към ДКК нямаха одобрени бизнес програми. Вече има създадени такива програми.

Още: Богдан Богданов: Нямаме нужда от ДКК, изхарчени са стотици милиони без никакъв ефект

След направените промени в структурата на групата броят на членовете на бордовете в дружествата също бе намален. С решение на Богданов от 1 октомври 2023 г. бяха намалени и възнагражденията на членовете на органите за управление и контрол на публичните предприятия, чийто принципал е Министерството на икономиката. Значително бяха ограничени и представителните разходи - до 5 хиляди лева годишно, като възможност за ползването им имат само изпълнителните директори, а не членовете на бордовете, както беше в минали години.

В началото на тази година министърът на икономиката обяви, че предстои и преструктуриране на ДКК, което ще премине през задълбочен анализ и ще бъде обсъдено в широк кръг. Целта според Богданов е накрая да се гарантират работните места на заетите в дружествата 5500 души.

Още: Богданов: Възстановени са 45 млн. лв. на ДКК за нереализирания правителствен комплекс

Той възстанови и ресурс към ДКК, който е предплатен без обществени поръчки за "нереализирани или неефективни проекти". Вече са възстановени на държавата първите 45 млн. лева от нереализирания правителствен комплекс. В началото на тази година кредитът на ДКК към Българската банка за развитие в размер на 126,4 млн. лева бе изцяло погасен. От началото на този месец вече са заличени всички залози върху акциите, които са направени в минали години на тези дружества. По този начин те вече ще могат да се развиват и да внасят дивидент в бюджета, вместо да продължават да изплащат лихви по кредита.

Още: Нов опит за закриване на ДКК: Министърът на икономиката с намеци (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Ето каква цена на газа предложи "Булгаргаз" за май

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

АЕЦ "Козлодуй" започва работа с американското гориво, ето как ще се случи

Промяна и улеснение за обезщетенията за безработица

Решено: Алтернативният данък за гъбарите остава

Инфлацията в еврозоната: Стабилна и през април

eMAG: Преди Великден българите се грижат за домовете, градините и добрата си форма

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика