Служители на „Напоителни системи” излизат на протести

18498
Служители на „Напоителни системи” излизат на протести
Снимка: БГНЕС

Служителите на „Напоителни системи” са готови на стачни действия, включително и на гладни стачки. Причината е, че не са получавали заплати вече повече от 80 дни, като работодателят не е внасял осигурителни вноски. Социалното напрежение във всички клонове е крайно изострено, съобщават от КНСБ.

Според синдиката търпението на работниците е изчерпано и на редица места има готовност за обявяване на ефективни протестни действия, включително гладна стачка. Очакваше се в кратък срок органите на изпълнителната и законодателната власт да изпълнят поетия ангажимент в края на 2013 г. за промяна на нормативната уредба, с която се урежда по траен и категоричен начин финансирането на дейността от общонационален характер, възложена на "Напоителни системи" ЕАД.

Георги Харизанов окончателно остава в ареста

Скандалният бивш директор на „Напоителни системи” Георги Харизанов остава окончателно в ареста. Решението е на Софийски гра...

Едва в петък, на 7 март 2014 г., Народното събрание гласува промяна в Закона за водите, с която се отпускат средства от държавния бюджет за дейностите, свързани с опазването от вредното въздействие на водите. Тези средства с целево предназначение са крайно необходими за нормализирането на дейността на "Напоителни системи" ЕАД. Обичайната процедура за довеждане на приетата промяна до реално действие – постъпване на средства в дружеството, отнема време. Поради тази причина безпокойството на работниците и служителите остава непроменено тъй като само взетото решение от Народното събрание не е гаранция, че в кратък срок работните заплати ще бъдат изплатени.

КНСБ и Федерацията на независимите синдикати в земеделието – КНСБ, настояват още на първото заседание на Министерски съвет (МС) да бъде включена точка, с която да се регламентира превеждането на средствата с целево предназначение в "Напоителни системи" ЕАД.

Решението на синдикалните организации на КНСБ и КТ "Подкрепа" в дружеството е да бъдат блокирани пътища в страната и да бъдат проведени протестни действия пред сградите на съответни институции. Браншовите съвети на двете синдикални структури взеха решение на 13 март работниците и служителите от клон "Струма-Места" – гр. Дупница, да започнат регионални протести в района на Благоевград. Протестът на работещите от клон София ще се проведе пред Министерски съвет или пред Министерство на финансите, като допълнително ще бъде уточнена дата.

Междувременно от днес един от работниците на "Напоителни системи" ЕАД – Петър Стоянов – синдикален член на КНСБ от клон "Среден Дунав" в Плевен, обяви отново гладна стачка.

СГС реши да остави Георги Харизанов в ареста

Бившият член на директорския борд на "Напоителни системи" Георги Харизанов ще остане в ареста. Причината е решение на въззивен състав н...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com