"Солидарна България": Ако ТПТИ бъде прието, такива като Вълка могат да ни осъдят навън

5017
"Солидарна България": Ако ТПТИ бъде прието, такива като Вълка могат да ни осъдят навън
Снимка: БГНЕС

Ако Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) бъде прието със сегашната клауза за арбитраж (ISDS), то България е заплашена в бъдеще от съдебни дела като тези на EVN и Румен Гайтански-Вълка. Това обявиха Ваня Григорова от "Солидарна България" и икономистът Иво Христов на събитие, с което анонсираха поредния протест срещу ТПТИ. Той ще се проведе на 10 октомври (събота), от 17:00 часа.

Сега, пред международен арбитраж EVN ни съди за нереализирана печалба от 16%, а Вълка - за спряната концесията за сметосъбиране в София. Общата стойност на исковете е 1,4 млрд. лева, твърдят от "Солидарна България".

WikiLeaks дава 100 000 евро за този, който разкрие оригинален текст на ТПТИ

WikiLeaks предлага награда от 100 000 евро на всеки, който предостави оригиналния текст от Трансатлантическото партньорство за търговия...

Именно наличието на арбитраж в ТПТИ тревожи "Солидарна България". Според Христов инвеститорите, които не са доволни от условията в дадена държава (при смяна на законодателството, например), ще завеждат дела срещу нея. Този механизъм се прилага от големи корпорации и не предвижда апелативна санкция, т.е. когато делото бъде спечелено, шансовете за обжалване стават почти невъзможни. Освен това се създават и две писти за подобни дела, като приоритетът се отдава на външните инвеститори, които ще могат да водят дела по съкратена процедура, а местните инвеститори ще трябва да спазват по-бавните процедури, които съществуват в държавата, посочи Христов.

Какви са другите опасения при подписване на ТПТИ - научете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика