Според S&P имаме нисък БВП заради консерватизма към валутния борд

2048
Според S&P имаме нисък БВП заради консерватизма към валутния борд
Снимка: iStock/Guliver

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и краткосрочен кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BB+/B' със стабилна перспектива.

Оценката за рейтинга е подкрепена от умерените нива на правителствения дълг и намалението на външната задлъжнялост. Относително ниското равнище на БВП на глава от населението (7200 долара годишно) и слабата институционална среда са отбелязани като ограничаващи оценката за рейтинга, съобщават от Министерството на финансите.

S&P's понижи прогнозата си за растежа на американската икономика

Рейтинговата агенция Standard and Poor's намали своите прогнози за растежа на американската икономика, цитирайки потенциалното негативн...

Проверка на Actualno.com какво означава словосъчетанието "слаба институционална среда" в прессъобщението на МФ обаче показа интересна трактовка на английски език. Според S&P всъщност ниският среден БВП в България - 7200 долара на човек през тази година, се дължи на липсата на гъвкава политика от страна на БНБ и правителството относно валутния борд, както и на високия, макар и намаляващ дял на кредитите и депозитите в евро, който затруднява ефективното изпълнение на монетарната политика и реализацията ѝ в реалната икономика.

Агенцията отбелязва, че през 2016 г. икономическото възстановяване на страната се е ускорило заедно с подобрението на пазара на труда, свиването на бюджетния дефицит и излишъка по текущата сметка. Тези подобрения биха могли да бъдат повлияни неблагоприятно от нарасналата политическа нестабилност след оставката на правителството, като затруднят икономическото възстановяване или да доведат до разхлабване на фискалната позиция.

Стабилната перспектива в оценката на рейтинга отразява, от една страна, баланса между запазената фискална гъвкавост на страната, с нисък правителствен дълг и продължаващо икономическо възстановяване, а от друга страна – възможна фискална и икономическа несигурност, които могат да произлязат от текущата политическа ситуация.

Условията, при които агенцията би повишила кредитния рейтинг на страната, включват ефективно адресиране на проблемите в управлението, което да повиши потенциала за растеж на икономиката. Покачване на рейтинга е възможно и в случай на фискално подобрение, което е по-добро от очакванията на Агенцията и ако страната успее да намали още повече външната си задлъжнялост.

S&P намали кредитния рейтинг на Великобритания

Рейтинговата агенция Standard and Poor's (S&P) понижи кредитния рейтинг на Великобритания от ААА до АА след резултата референд...

От друга страна, действия за намаление на кредитния рейтинг могат да се предприемат при възникване на необходимост за допълнителна значителна подкрепа за финансовия сектор от правителството или при наличие на изходящ поток от финансовата сметка, оказващ натиск върху платежния баланс на страната. По-слаба от планираната фискална консолидация, със значително нарастване на разходите или спиране на институционалните подобрения, също биха могли да окажат натиск върху рейтинга.

Actualno.com припомня, че по-рано в средата на октомври т.г. друга международна компания, Moody's, също потвърди стабилната перспектива на кредитния рейтинг на България.

Силната фискална позиция, устойчивата икономика и широкият дневен ред за реформи на България поддържат кредитния рейтинг на страната на равнище "Baa2" със стабилна прогноза. Това бе отбелязано в годишен доклад на Мудис (Moody's), публикуван на сайта на международната рейтингова агенция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика