Стажът за пенсия не стига: Трикове и подсказване от НОИ

45885
Стажът за пенсия не стига: Трикове и подсказване от НОИ
Снимка: iStock/Guliver

Постепенно расте броят на желаещите да закупят осигурителен стаж, коментира пред Euronews Bulgaria Любомира Язаджиева, директор на дирекция „Пенсии“ към НОИ.

“Всяка година лицата, които се възползват, стават малко повече, както и расте сумата, която внасят, понеже расте и базата на основа, на която се изчисляват вноските за купуването на стаж". Ръстът, донякъде, се дължи на сивата икономика през 90-те години. Лицата, които са работили без внасяне на осигуровки, без договор не са натрупали необходимия осигурителен стаж и наближавайки пенсионна възраст, е необходимо да купят.

Над 31 млн. лв. са внесените пари за закупуване на стаж за цялата минала година. От възможността са се възползвали 8300 лица. Внесени са с 6 млн. лв. повече спрямо по-миналата година. Директорката отбелязва, че последното тримесечие на годината е с най-голямата активност, тъй като в началото на всяка календарна година се повишава минималния размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица и затова хората бързат да си платят стажа преди това увеличение.

Възможностите за закупуване на стаж за пенсия са две

Още: Започва изплащането на пенсиите, но и с тях промени, касаещи пенсионерите

Едната е да закупят периодите си на обучение тези, които имат висше, полувисше или имат докторска степен - те могат да внесат вноски за периода на обучение. Условието е да не са работили през това време. Другата възможност – когато се изчисли стажът на лицето, се изчислява и колко не му достига, но там не могат да бъдат внесени вноски за период по-дълъг от 5 години. Това е таванът за недостигащ стаж, докато за образование може да се внесе и за по-дълъг период, ако лицето е учило повече, каза Язаджиева.

Колко стаж е изгодно да закупим

Сумата за недостигащ стаж трябва да се внесе наведнъж за разлика от вноската за обучение, която може да се прави на части. Язаджиева информира, че тези, които имат възможност да закупят периоди за образование, могат да го направят поетапно и според стажа си, който натрупват в момента, да си допълват.

Тя съветва да се работи "на светло", както и да има сключен договор. Освен това е важно осигуряват лицата да се осигуряват на своя реален доход, "не част от възнаграждението да го получават под масата". Колкото повече човек работи, на колкото по-висок доход се осигурява и колкото повече стаж натрупа, е по-добре за неговата пенсия. Можем да проследим дали ни осигуряват вярно и редовно на сайта на НОИ и НАП.

От 1 юли предстои голямото преизчисляване на пенсиите като според швейцарското правило трябва да се увеличат с 11%. Оттогава ще има и промени във вдовишките добавки – пенсиите, които пенсионерите получават от пенсиите на починалия съпруг – от 26% стават на 30. Язаджиева каза, че са готови за тази промяна.

Още: Ето кога започва изплащането на пенсиите за януари

Пенсиите в България: задава се един голям проблем

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Предварително онлайн одобрение на ипотечен кредит е новата дигитална услуга на ОББ

България е втора по понижение на парниковите емисии в ЕС

ЕК с нова икономическа прогноза за България: Близо ли сме до еврозоната?

БВП на България нараства през първото тримесечие

Средната заплата у нас нараства, в София за първи път скочи над 3000 лева

НСИ отчете най-ниска инфлация от април 2021 г.

КРС иска по-тежки регулации – без пазарна обосновка и в противоречие на политиката в ЕС

ЕБВР посочи основните рискове пред българската икономика

Държавата обяви колко търси от "Лукойл" за свръхпечалба през април

Икономисти убедени, че България ще извърви пътя си към Еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика