Световната банка: 80% по-високи цени на енергията през тази година

2971
Световната банка: 80% по-високи цени на енергията през тази година
Снимка: iStock

Средните цени на енергията ще бъдат с 80% по-високи през тази година спрямо предходната 2020 година, като цените ще останат на високи нива и през следващата година. Понижение може да се очаква през второто полугодие на 2022 година. Това сочи най-новият доклад Commodity Markets Outlook на Световната банка, публикуван на сайта на организацията.

Покачването на енергийните цени през третото тримесечие на 2021 година и очакванията, че цените ще останат на високо ниво и през 2022 година, оказват влияние върху инфлацията и отварят възможност икономическият растеж да се насочи към страните износители на енергийни продукти за сметка на тези, които внасят, пише в доклада.

Инфлацията скочи до 9-годишен максимум

Годишната инфлация в България скочи до 9-годишен максимум към края на септември тази година, достигайки ниво от 4.8%, сочат данните на ...

„Нарастването на цените на енергията създава значителни краткосрочни рискове за глобалната инфлация и ако се запазят, това може да повлияе и на растежа в страните вносители на енергия“, каза Айхан Косе, главен икономист и директор на звеното Prospects Group на Световната банка.

„Рязкото възстановяване на цените на суровините се оказва по-изразено, отколкото се предвиждаше преди. Неотдавнашната волатилност на цените може да усложни избора на политики, тъй като страните се възстановяват от миналогодишната глобална рецесия.", добавя той.

През 2021 година, цените на стоките скочиха до нива невиждани от 2011 година. Например природният газ и цените на въглищата достигнаха рекордни висини на фона на ограниченията в предлагането и покачването на търсенето на електроенергия, въпреки че се очаква цените да намалеят през 2022 г. в резултат на спад в търсенето и ръст в предлагането.

Въпреки това, в краткосрочен план може да възникнат допълнителни скокове на цените на фона на много ниски запаси и постоянни затруднения в предлагането, пише в доклада.

Инфлацията в ЕС достигна 3.6% през септември

Годишната инфлация в Европейския съюз достигна 3.6% към края на месец септември тази година, сочат данните на Евростат. Това е най-висо...

Цената на суровия петрол се очаква да достигне средно 70 долара през 2021 година, което е увеличение от 70%. През 2022 година цената може да скочи до 74 долара за барел, тъй като търсенето на петрол ще възстанови нивата си от преди пандемията.

„Високите цени на природния газ и въглищата оказват влияние върху производството на други стоки и представляват повишен риск относно прогнозите за цените”, казва Джон Бафс, старши икономист в Prospects Group.

„Производството на торове е било ограничено от по-високите цени на природния газ и въглищата, а по -високите цени на торове са тласнали разходите за производство на ключови хранителни култури. Производството на някои метали като алуминий и цинк също е намалено поради високите енергийни разходи”, добавя той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика