Таксата за найлонови торбички ще закрие фирми

5932
Таксата за найлонови торбички ще закрие фирми

С промените в наредбата за заплащане на продуктова такса върху полимерните торбички ще се закриват фирми и освобождават хиляди трудещи се българи. Това се казва в петиция на Българска асоциация "Полимери" (БАП), предаде БГНЕС.

Документът ще бъде връчен на премиера Бойко Борисов утре по време на протестно шествие заради проблема, свързан с продуктовите такси върху найлоновите торбички. От 1 октомври тази година всяка полимерна торбичка ще бъде облагана с потребителска такса за 2012 г. в размер на 35 ст., за 2013 г. - 45 ст. и за 2014 г. - 55 ст.

Българска асоциация "Полимери" настоява Министерският съвет да отмени приетото в този й вид "Изменение и допълнение на наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци" или да отложи прилагането й до създаване на условия за ефективно разделно събиране, рециклиране и компостиране на пластмасовите отпадъци.

Друго искане е Министерството на околната среда и водите да организира широк обществен дебат по предлаганите промени в Наредбата, в резултат на който да се изготви обстоен анализ на екологичния, икономическия и социалния ефект от нейното прилагането. От асоциацията настояват общините, подпомогнати от МОСВ, по-строго да следят и изискват повишаване на ефективността на системата за разделно събиране от организациите, извършващи тази дейност.

Друго искане гласи: Народното събрание да разработи и подготви законодателни промени, ангажиращи населението да спазва определени норми за разделно събиране на отпадъците, вместо налагането на забрани и рестрикции на дадени продукти; Агенция "Митници" и НАП да засилят контрола при внос на полиетиленови торбички, особено от Китай и Тайланд, както и да се засили контрола на пазара за нелоялна конкуренция.

От асоциация "Полимери" посочват още, че в България e единствената такса в цяла Европа, в която няма изключения: облагат се както чантите за многократна употреба, така и малките торбички за месо, зеленчуци и риба. В същото време таксата е най-високата в Европа, покупателната способност е най-ниската в Европа, при това в страната има мощности за рециклиране и производство на торбички.

Редактор: Яна Баярова

Ще плащаме за всички найлонови торбички

Продуктова такса за всички найлонови торбички се очаква да приеме Министерският съвет на днешното си заседание. Разпоредбата за заплаща...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика