Топлофикациите против намаляването на разходите им

16908
Топлофикациите против намаляването на разходите им
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Не приемаме предложеното намаление на разходите за собствени нужди на топлофикационните дружества, коментира заместник-председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски, предаде БГНЕС.

В ДКЕВР днес се обсъди предложеното от държавния регулатор намаляване на цените на електроенергията в цялата страна, което ще е съпроводено и с намаляване на разходите за собствени нужди на топлофикациите.

Всички намаления са основани на политически желания за изкривена реалност, това ще се отрази пагубно, както на централите, така и на потребителите, коментира Терзийски.

"При газовите централи не се признават технологичните разходите за електрическа енергия при производство, от там се намаляват цените на електроенергията и топлоенергията в газовите централи. Във въглищните централи се намаляват разходите за горива, взимат се предвид ценови равнища на западноевропейската въглищна борса, с които ние не работим, горивните инсталации в България не са проектирани за такива въглища. Работим с въглища, идващи от страните от Черноморския басейн, цените на черноморската борса са доста по-различни, ДКЕВР не вземат предвид и разходите за логистика и доставка", заяви той.

Пренасочването на потребители към по-евтина нощна енергия не е в мащаб, който да доведе до по-голяма икономия от 2 % в крайната сметка на потребителите, смята Терзийски. Проблемът в енергийната система е свързан с тенденцията, която се налага т.е. доминиране на политически желания над икономически правила, със затягане на коланите в определени сектори като енергетиката, няма да направим по-работеща икономиката и няма да повишим доходите, коментира Терзийски.

По време на общественото обсъждане Георги Христов от гражданското движение ДНЕС заяви, че организацията, която представлява подкрепя решението за намаляване на цените като "временно решение, което няма начин да не бъде прието".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com