Търговският дефицит на България се удвои до близо 10 млрд. лева през тази година

2165
Търговският дефицит на България се удвои до близо 10 млрд. лева през тази година
Снимка: iStock

Износът на стоки от България бележи сериозен от началото на годината, но същото важи и за вноса на стоки от чужбина. В резултат на по-сериозното увеличение на вноса през последните девет месеца, страната ни отчита търговски дефицит в размер на близо 10 млрд. лева или два пъти по-висок отрицателен резултат спрямо същия период на миналата година.

Основна причина за отрицателното външнотърговско салдо е търговията с трети страни (тези извън ЕС), като най-висок дефицит се отчита при обемна на стоки с Русия, Китай и Турция, става ясно от предврителните данни на Националния статистически институт.

Близо 42% ръст на българския износ през първите осем месеца на годината

Българският износ нараства с 41.6% на годишна база до 62.1 млрд. лева през първите осем месеца на тази година, сочат данните на Национа...

В периода януари-септември българският износ на стоки към страните от Европейския съюз и трети страни нараства с 40.1% на годишна база до общо 70.02 млрд. лева. Конкретно през септември износът възлиза на 7.86 млрд. лева, което представлява ръст от 29.8% спрямо същия месец на миналата 2021 година.

В същото време обаче, общият внос на стоки от ЕС и трети страни достига 79.8 млрд. лева за първите девет месеца на тази година, като нараства с 45.4% на годишна база. Конкретно през септември е отчетен скок във вноса от 47.1% на годишна база до 9.7 млрд. лева.

Така за първите девет месеца на 2022 година общото външнотърговско салдо на България е отрицателно в размер на минус 9.87 млрд. лева. Дефицитът нараства спрямо предходния месец август, когато салдото за първите осем месеца на годината бе отрицателно в размер на минус 8.05 млрд. лева. Спрямо същия период на миналата година отрицателният резултат е нараснал приблизително двойно. За сравнение, към края на септември 2021 година търговският дефицит на България бе 4.9 млрд. лева.

Отрицателното салдо се дължи изцяло на търговията с трети страни, докато при търговията със страните от ЕС салдото е положително към края на месец август тази година. Трябва да се отбележи, че детайлните данни конкретно за търговията с ЕС традиционно биват публикувани с месец закъснение спрямо тези, отнасящи се за трети страни.

За първите девет месеца на тази година търговският дефицит на България в търговията с трети страни достига 13.29 млрд. лева. В същото време за периода януари-август външнотърговското салдо на страната ни с държавите от ЕС е положително в размер на 2.99 млрд. лева. Най-висок търговски дефицит към края на септември България отчита с Русия – минус 8.3 млрд. лева, Китай – минус 3.6 млрд. лева и Турция – минус 2.6 млрд. лева.

Може ли България да се изхранва без внос?

Може ли България да се изхранва без внос на хранителни продукти? Това е въпрос вълнуващ мнозина, особено след като войната Украйна дове...

Търговският дефицит с Русия се оформя от износ на стоки от България през тази година на обща стойност 660 млн. лева (+9.2% на годишна база) и внос на стоки от Русия на обща стойност 8.98 млрд. лева (+119.5% на годишна база). Отчетеният дефицит с Русия нараства с близо 2.4 пъти спрямо същия период на миналата година, когато е възлизал на 3.4 млрд. лева. Сериозното увеличение на дефицита с Русия отразява рекордното поскъпване на горивата през последната година в резултат на войната в Украйна.

Междувременно външнотърговското салдо с Китай се формира от български износ за 994 млн. лева (-40% на годишна база) и внос на стоки за 4.6 млрд. лева (+54% на годишна база). Търговският дефицит с Китай нараства приблизително три пъти спрямо същия период на миналата година, когато е възлизал на минус 1.3 млрд. лева.

Салдото при търговията с Турция се оформя от износ за 4 млрд. лева (+28% на годишна база) и внос за 6.6 млрд. лева (+63% на годишна база). Търговският дефицит на България с Турция нараства приблизително тройно спрямо първите девет месеца на миналата 2021 година, когато е възлизал на 919 млн. лева.

Търговия на България с трети страни

През периода януари - септември 2022 г. износът на стоки от България за трети страни се увеличава общо с 32.7% в сравнение със същия период на 2021 г. и е на стойност 22.812 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Турция, Сърбия, Украйна, Съединените американски щати, Република Северна Македония, Обединеното кралство и Китай, които формират 51.4% от износа за трети страни.

Конкретно през септември 2022 г. износът на стоки от България за трети страни нараства с 10.5% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.333 млрд. лева.

Кой американски щат внася най-много стоки от България?

Американският щат Калифорния има най-развити търговски взаимоотношения с България, както по отношение на вноса на стоки, така и при изн...

През периода януари - септември 2022 г. при износа на стоки от България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст в сравнение със същия период на 2021 г. е отбелязан в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (194.3%) и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (116.0%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Артикули, класифицирани главно според вида на материала“ (10.5%).

Общият внос на стоки в България от трети страни през периода януари - септември 2022 г. се увеличава с 66.0% в сравнение със същия период на 2021 г. и е на стойност 36.109 млрд. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Украйна. Конкретно през септември 2022 г. вносът на стоки в България от трети страни нараства с 89.6% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 4.613 млрд. лева

При вноса на стоки от трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари - септември 2022 г. най-голямо увеличение спрямо същия период на 2021 г. е отчетено в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (427.5%) и „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (135.6%).

Търговия на България със страните от ЕС

През периода януари - август 2022 г. износът на стоки от България за ЕС се увеличава с 44.6% спрямо същия период на 2021 г. и е в размер на 41.678 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Испания, които формират 67.1% от износа за държавите - членки на ЕС.

Конкретно през август 2022 г. износът за ЕС нараства с 45.9% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 5.159 млрд. лева.

Износът нараства с близо 42%, но търговското салдо остава отрицателно

Българският износ нараства значително през тази година, но страната ни остава с отрицателно външнотърговско салдо. Основна причина за о...

През периода януари - август 2022 г. при износа на стоки от България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст в сравнение със същия период на 2021 г. е отбелязан в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (295.2%) и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (168.6%). Спад се наблюдава в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (13.9%).

Вносът на стоки в България от ЕС през периода януари - август 2022 г. се увеличава с 33.3% спрямо същия период на 2021 г. и е на стойност 38.688.2 млрд. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Гърция, Италия и Нидерландия.

Конкретно през август 2022 г. вносът на България от държавите - членки на ЕС, нараства с 36.4% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 4.740 млрд. лева.

При вноса на стоки от ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари - август 2022 г. най-голямо увеличение спрямо същия период на предходната година е отчетено в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (152.8%).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика